Äventyren som kan dra in 10,3 miljoner

Uppdaterad: 02 maj 2023Publicerad: 02 maj 2023
Marco Polo
"The Travels of Marco Polo" anses vara den mest kända reseskildringen genom tiderna.(Foto: Bernard Quaritch)

Nyfiken på vad som döljer sig i bakhuvudet på en sann äventyrare? Nu finns möjligheten att komma över ett av de sista kvarvarande manuskripten från en av världens mest kända upptäcktsresande.

ANNONS
ANNONS

Javisst handlar det om Marco Polo och det litterära verket “The Travels of Marco Polo” från 1530, vars innehåll tros ha tillkommit redan under 1298.

En stor händelse sedan verket tillhör ett av totalt två bevarade manuskript som synts till på marknaden under de senaste hundra åren, skriver Robb Report.

Marco Polo Marco Polo var inte bara en riktig äventyrare utan även en god berättare. Dock var det inte han som själv skrev ned sina upptäcktsresor. (Foto: Bernard Quaritch)

God berättare

Bakom försäljningen av den åtråvärda reseskildringen står antikvitetshandlaren Bernard Quaritch, som menar att utgåvan är den mest kända av sitt slag genom tiderna.

Inte minst sedan Marco Polo inte bara vara en sann äventyrare utan också en god berättare.

ANNONS
ANNONS

Skrevs inte av Marco Polo

Med det sagt skrevs texten faktiskt inte av äventyraren själv när det begav sig.

Istället ska verket ha satts på pränt under 1298 av Rustichello da Pisa, som även står bakom Marco Polos självbiografi.

Just den här kopian ska sedan ha översatts från fransk-italienskt hybridspråk till latin av brodern Francesco Pipino från Bologna.

Marco Polo “The Travels of Marco Polo” tillhör ett av totalt två bevarade exemplar och har inte legat ute till försäljning på hundra år. (Foto: Bernard Quaritch)

Stått emot tidens tand

Manusskriptet har därefter producerats omkring 1530 i Westminster i England vid Henrik VIII:s hov, och tycks onekligen ha stått emot tiden tand med den äran.

ANNONS

Trots lite lätt smuts och några bläckfläckar är det inte mycket som skvallrar om att boken i sengotisk stil upplevt något av ett äventyr i sig.

Nu är förväntingarna höga inför försäljningen av Marco Polos berättelser som väntas inbringa närmare 1 miljon dollar, motsvarande 10,3 miljoner kronor.

Vill du läsa mer om unika samlarobjekt ? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Relaterade artiklar:

Nu kan du känna dig som Napoleons älskarinna

Odödlig klassiker går för 108 miljoner

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.