Dagens PS

Karriärcoachen tipsar: Så visar du framfötterna på distans

Distansarbete kräver mer av dig och de som rekryterat dig, menar vår karriärcoach Nina Jansdotter. (Bild: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 28 jan. 2022Publicerad: 28 jan. 2022

Ny på jobbet? Det är alltid utmanande. Särskilt som introduktioner och onboarding just nu sker på distans. Här tipsar vår karriärcoach Nina Jansdotter om hur du får en flygande start på din nya arbetsplats och visar vad du går för. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förbered dig i god tid innan

Att börja på nytt jobb i en tid då det mesta sker på distans kräver mer av företaget som rekryterat dig, och dig som medarbetare. För att få en bra start och snabbt visa vad du går för, behöver du därför vara proaktiv.

Förbered dig i god tid innan genom att läsa in dig på företaget och komma i kontakt med arbetsplatsen. Förslagsvis via personalavdelningen. Det är också en bra idé att tidigt ha en dialog med din nya chef om vilka arbetsuppgifter du kan suga tag i direkt, menar Nina Jansdotter.

Framför även gärna ett önskemål om en löpande kontakt, förslagsvis genom korta möten. Då vet du hela tiden vet vad som förväntas av dig, vem du ska rapportera till och hur ofta. När du är klar över målen, får du lättare att fokusera och leverera.

ANNONS

Senaste nytt

Nätverka med nya kollegor

Sociala medier är ett effektivt verktyg när det kommer till att lära känna nya kollegor, så länge som du går försiktigt fram. Informera dig om ditt nya team. Kanske har företaget en hemsida där de olika teammedlemmarna finns presenterade?

Ta även en titt i sociala medier och connecta den vägen, till exempel via LinkedIn. Tänk på att gränsen mellan arbete och privatliv kan vara hårfin. Ta därför reda på om företaget har någon policy eller förhållningsregler kring nätverkande och sociala medier.

Ett annat sätt att lära känna arbetskamrater på är genom virtuella möten. Bjud in dina kollegor via Teams eller Zoom och förbered några frågor kring deras ansvarsområden och erfarenheter, säger Nina Jansdotter.

ANNONS

Passa samtidigt på att berätta lite om dig själv. Lite småprat av typen som normalt sett sker vid kaffeautomaten bygger relationer och långsiktigt förtroende.

Våga be om hjälp

Låt inte dina ambitioner stå i vägen för din utveckling. Våga be om hjälp om du fastnar på en arbetsuppgift. Genom att direkt ta kontakt med med din chef eller någon i teamet slipper du sitta själv och fundera.

Detsamma gäller om arbetsbelastningen känns överväldigande i början. Att adressera problem direkt och be om konkret hjälp när det behövs visar att du är mån om att lyckas, säger Nina Jansdotter.

Rör på dig

På hemmakontoret behöver du skaffa dig bra rutiner för att orka. Planera din arbetsdag med lunch och raster, gärna vid samma tid. Ta även en bensträckare med jämna mellanrum.

Ett bra tips är att inleda arbetsdagen med en promenad och sedan komplettera med ytterligare en på lunchrasten. Vissa av de digitala mötena kan du också ta del av när du är ute och går. Genom att röra på dig regelbundet blir du fri i tanken och mer kreativ.

Tänk också på att en ergonomisk och bekväm arbetsplats främjar produktiviteten. Planera för ditt hemmakontor fysiskt. Kanske finns möjligheten att erhålla ett höj- och sänkbart skrivbord eller ett headset av arbetsgivaren?

ANNONS

Förbered ditt mötesrum framför datorn, så att bakgrunden är professionell och belysningen bra.

Tips! Klä dig enligt klädkod. Det betyder någorlunda strikt på möten, speciellt i början innan du vet vad som funkar. Skippa mjukiskläderna.

Häng med på sociala aktiviteter

Digitalt arbete utesluter inte det sociala samspelet. Passa på att vara med när ditt företag har fika, digital AW eller quiz. Genom att delta aktivt och visa dig intresserad av att lära känna dem du jobbar med, blir du också en del av teamet, säger Nina Jansdotter.

Lyssna och var närvarande så lär du dig nya saker – även när ni har roligt.

Kommunicera via rätt plattformar

Mycket av det tekniska hjälper dig att lära känna företagskulturen, när du inte är fysiskt närvarande. Ta reda på hur, och genom vilka plattformar ditt nya team föredrar att kommunicera.

Förbered dig väl för att komma i gång så fort som möjligt med de resurser som finns tillgängliga. Det kan till exempel handla om vart du ska vända dig för support, eller vilka länkar och lösenord som ger dig tillgång till olika servrar och plattformar.

ANNONS

Här behöver du själv ta rodret och aktivt fråga så att du kommer åt alla nödvändiga verktyg.

Ta vara på lärdomarna

Att arbeta på distans är nytt för de flesta av oss. De företag som var digitalt mogna redan före pandemin har bättre processer för digital onboarding nu, medan andra företag har mer att lära just nu.

Var därför tålmodig och förstående när det kommer till rutiner som behöver ställas om utifrån de nya förutsättningarna på arbetsplatsen. Tänk också på att distans och digitala lösningar är en del av det nya normala. Det betyder att allt inte kan vara som vanligt.

Av det skälet är det lika bra att gilla läget och hänga med så gott du kan, säger Nina Jansdotter. Minska dina krav på dig själv. Välj att se förändringen som en spännande utmaning som ger dig nya lärdomar och utvecklar dig personligt och professionellt.

Läs även: Karriärcoachen tipsar: Så tar du nästa steg i karriären

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS