Kameror i kylen och algoritmer i ugnen – så blir matlagningen enklare med Jamie

Jamie Oliver och Samsung i gemensamt köksuppdrag
Samarbetet mellan Jamie Oliver och Samsung lanserades i London – och ska rullas ut i hela Europa. Ansvarig är Benjamin Braun, Samsungs marknadschef i Europa.
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 09 juni 2025Publicerad: 09 juni 2025

När Jamie Oliver går ihop med teknikjätten Samsung handlar det inte bara om ännu ett kändiskontrakt. Det handlar om att förändra hur vi lagar mat – med hjälp av AI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett mångmiljardprojekt har de två globala varumärkena skapat en ny generation smarta vitvaror: kylskåp med kameror, ugnar med inbyggd intelligens och recept som anpassar sig efter vad du faktiskt har hemma. Målet är tydligt – att göra matlagning enklare, smartare och betydligt roligare.

Benjamin Braun, marknadschef för Samsung i Europa, beskriver samarbetet som en naturlig förlängning av företagets satsning på det uppkopplade hemmet.

“Vi vill att tekniken ska förenkla vardagen”, säger han. “Tänk dig att du kommer hem med händerna fulla av matkassar. Då säger du bara: ‘Hej kylskåp, öppna dig’ – och det gör det.”

Braun är också småbarnsförälder och påpekar att dörren stängs automatiskt om barnen glömmer den öppen. Praktiskt, javisst. Men det är bara början.

Läs även: Jamie Oliver: “AI kan hjälpa oss bli mer mänskliga”

Jamie Oliver i sitt matlabb i London
Jamie Oliver i sitt matlabb i London – där AI och focaccia möts i kreativ symbios. Foto: Pressbild

Smarta recept för smarta vitvaror

Jamies nya recept – bland annat helbakad kyckling, fylld lax, focaccia och tarte tatin – är skräddarsydda för Samsungs smarta ugnar. Recepten kommunicerar direkt med ugnen via SmartThings-appen, som ställer in rätt temperatur och håller koll på tillagningstiden.

“Det är som att ha en souschef i ugnen”, säger Braun. “AI hjälper dig inte bara laga mat – den låter dig fokusera på att umgås med familjen medan maten sköter sig själv.”

ANNONS

Via AI Pro Cooking View Inside kan du dessutom följa tillagningen live i mobilen. Om din focaccia börjar brännas? Då får du en notis.

Läs även: Nya Slussen riskerar att drunkna i tomma krogstolar

“Jag vill att folk ska känna stolthet över att de kan laga något gott”, säger Jamie. Här i full action med en kyckling i ugnen – kanske med hjälp av en sensor? Foto: Pressbild
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Vad har jag i kylen?

Samsungs kylskåp har inbyggda kameror som identifierar upp till 37 olika livsmedel – allt från tomater till ägg och sallad. Resultatet syns i SmartThings-appen, så att du alltid vet vad som finns hemma, även när du är i butiken.

“SmartThings Food-appen föreslår inte bara middagen”, säger Braun. “Den hjälper dig också att minska matsvinn genom att föreslå recept på sådant som snart går ut.”

Och matsvinn är inget litet problem. Varje EU-medborgare slänger i snitt 129 kilo mat per år, enligt Eurostat. Genom bättre koll och smarta recept hoppas Samsung bidra till förändring.

Jamie på den tiden han var den nakna kocken. Då fanns inte Ai. Men det gör det nu. Foto: TT

Jamie + AI = Matglädje

ANNONS

“Jag är alltid på jakt efter sätt att hjälpa människor att laga mer mat hemma”, säger Jamie Oliver i samband med lanseringen. “Om tekniken kan ge dig bättre koll på vad du har och vad du kan laga – då är det något jag vill vara en del av.”

Enligt Braun handlar det inte om att ersätta kreativitet, utan om att frigöra tid och minska stress.

“Vi vill ta bort hinder. Att inte veta vad man ska laga, att känna att tiden inte räcker, att stå i affären utan en plan – det är där tekniken kan hjälpa.”

Recepten finns nu tillgängliga i SmartThings-appen och på JamieOliver.com. AI styr inte köket helt – men den vet när din kyckling är klar, och den glömmer aldrig morötterna.

Läs även: Jamie Oliver, surströmming och Ai-kylskåp – så var mitt dygn med tv-kocken









Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS