Det är hög tid att planera nästa stora resa. Nu är det National Geographic tur att utnämna de bästa resmålen för 2022. 

ANNONS

Pandemin har fått annars flitiga resenärer att tänka om. En tid av eftertanke och avbokade resor har gjort att resenärer nu väljer nästa resa noga. Det menar i alla fall National Geographics redaktörer som valt ut världens ”måste ses” resmål 2022 utifrån fem kategorier: Natur, äventyr, hållbarhet, kultur och historia och familj.

Bästa naturupplevelsen

resa
Bajkalsjön Ryssland är världens djupaste, men också hotad av miljöförstöring.  Foto. Wiki Commons

Bajkalsjön i Ryssland är världens djupaste sjö.Sjön finns på UNESCOs världsarvslista men hotas av miljöförstöring och förorening.

resa
Till skillnad från resten av landet är norra delen av Namibia ett tropiskt paradis. Foto: Tripadvisor

Capriviremsan i Nambia eller bara Caprivi är en 450 kilometer lång landremsa i landets norra del. Till skillnad från större delen av Namibia är Caprivi ett tropiskt paradis. Här finns inte mindre än fem reservat som är hem åt flodhästar, krokodiler, bufflar och flera arter som annars inte trivs i Namibia

Bästa äventyren

resa
Varför inte cykla från Paris till kusten i Normandie? Foto: Unsplash

La Seine à vélo är en cykelled längs med floden Seine från Paris till kusten i Normandie. Den 270 kilometer långa leden öppnade i oktober 2020. Längs vägen passerar man bland annat huset i Giverny där Claude Monet bodde.

bästa
Vandra från Atlantkusten till Stilla havet i Costa Rica är ett riktigt äventyr. Foto: Camino de Costa Rica

Camino de Costa Rica sträcker sig från Atlantkusten till Stilla havet genom områden dit turister sällan kommer. På 16 dagar vandrar du genom olika landskap, flora och ekostystem.

ANNONS
ANNONS

Bäst för hållbarhet

bästa
Yasuni nationalpark i Ecuador är med på UNESCOs lista över biosfärområden Foto: TT

Yasuni nationalpark i Ecuador är med på UNESCOs lista över biosfärområden. För att skydda regnskogarna och den biologiska mångfalden i Amazonas lanserades ett projekt 2020 där Yasuni ingår.

emscher
Tung industritillverkning och gruvindustri präglade tidigare Rhurområdet i Tyskland. Foto: Wiki Commons

Rhurområdet i Tyskland var tidigare präglat av tung industritillverkning och gruvindustrii. Idag satsar man på att omvandla slagghögar och tidigare fabriksområden till gröna parker. Den tidigare kolgruvan Zollverin hör till den mest kända, och här finns nu utomhus och ishockeyrink.

Bästa resan för kultur och historia

bäst
Berget JIngmai i sydöstra Kina år på väg att bli ett världsarv. Foto: Wiki Commons

Vid Jingmaiberget, i Yuannanprovinsen i sydöstra Kina startade en gång i tiden den urgamla ”te-häst-vägen”. Från Songdynastin fanns en officiell policy att byta svart te mot hästar och handelsvägen blev känd som te-häst-vägen. I området finns inte mindre än 1,3 miljoner teträd.

bästa
Ön Procida utanför Neapel är Italiens kulturhuvudstad nästa år. Foto: Unsplash

Ön Procida ungefär en 40 minuters båtresa från Neapel är Italiens kulturhuvudstad 2022. Lite fyndigt så är temat La Cultura non Isola, det vill säga kultur isolerar inte, efter ”Isola” som också betyder ö på italienska.

Äventyr för hela familjen

resa
En kryssning på floden Donau som flyter genom Budapest är ett äventyr för hela familjen. Foto: TT

En kryssning på floden Donau är ett riktigt äventyr för hela familjen. Floden slingrar sig igenom 10 europeiska städer och de flesta kryssningar stannar i minst fyra. Många kryssningar erbjuder aktiviteter för de yngre både ombord och i land.

bästa
En pojke deltar i Yorukfestivalen i Anatolien, Turkiet Foto: Unsplash

Kombinera medelhavet med antikens historiaI i Lykien, en del av Anatolien i Turkiet. Här bodde inledningsvis kringvandrade nomader, bland dem Yorukerna. Idag är de mer eller mindre bofasta men deras bruk och seder lever kvar.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln här

Läs om fler resmål [Dagens PS]