SKF är ett av Sverige största exportföretag genom tiderna. Ett företag skapat av en enda mans geniala uppfinning.
Mannen som fick hjulen – och SKF att rulla
Mest läst i kategorin
Norrköping hade vuxit till att bli den svenska textilindustrins huvudstad. I stadens kärna, nere vid den ständigt forsande Motala Ström, låg väverierna vägg i vägg.
Stadens stänga behov av kunnigt folk och utvecklade maskiner, gjorde att det här låg en av landets få ingenjörsutbildningar inriktade just mot textilindustrins behov.
I teknisk vävskola
Skolan hette John Lennings vävskola och under åren 1894-1896 gick här en ung mycket läshungrig man i skola för att lära sig allt om hur textilmaskinerna var konstruerade.
Has namn var Sven Gustaf Wingquist, född i Kumla 1876 och begåvad med ett synnerligen kompetent läshuvud.
Efter åren i Norrköping åkte han över till USA för att på plats se de senaste tekniska landvinningarna inom textilindustrin.
Senaste nytt
Åter. Men till Göteborg
Väl åter i Sverige, fick han arbete som driftingenjör vid Gamlestadens väveri i Göteborg. Arbetsuppgiften bestod i att se till att verksamheten fungerade maskinellt samt att textilierna kunde produceras utan avbrott.
Men det var en uppgift som var mer komplex än så.
Marken som Gamlestadens fabriker var byggd på, bestod mest av lera. Pålningen som gjorts för att stabilisera marken var bristfällig och ständiga sättningar i grunden gjorde livet mer komplicerat för den unge Wingquist.
Sättningarna medförde att textilmaskinernas lägen ständigt ruckades. Och med det hamnade inte maskinernas axlar längre i linje med varandra, vilket skapade varmgång i lagren och på sikt även brandfara.
Tålde inte snedbelastningar
Kullagren som axlarna vilade i, tålde ganska stora belastningar då maskinerna stod rätt och utan förskjutningar. Men när sättningarna i fastigheten gjorde att maskinaxlarna försköts, klarade inte lagren de snedbelastningar som uppstod.
Wingquist var ständigt satt i grubblerier i hur detta skulle kunna lösas, och 1906 hade han kommit något på spåren.
Sfäriskt lager
Lösningen var enkel och bestod av två ringar och dubbla kullager, som tillsammans gjorde att lagret klarade snedställningar utan att skadas eller gå varmt.
Marknaden tvekade inför Wingquists uppfinning men hans arbetsgivare såg möjligheten och sköt till kapital så Wingquist kunde grunda ett företag för tillverkning av sitt sfäriska kullager.
Företaget fick namnet Svenska Kulllager Fabriken och under förkortningen SKF erövrade bolaget sedan världen.
Läs mer om SKF och Sven Gustaf Wingquist här.
Fem andra uppfinningar du inte visste var svenska. Dagens PS.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.