Konspirationsteorierna har duggat tätt i USA den senaste tiden. Och det hjälper knappast när massvaccineringarna startade under måndagen. Målet att en majoritet av amerikanerna ska vaccineras kan bli svårt att nå.

ANNONS

Att USA är delat är ingen nyhet. Många amerikanare är hårdföra vaccinmotståndare. Målet är att omkring 30 miljoner invånare ska vaccineras i månaden från januari – och fram till början av sommaren – då cirka 80 procent av landets 330 miljoner invånare ska ha tagit covid-19 sprutan, skriver Di.

Nej till vaccin 

Samtidigt som viruset snart har skördat 300 000 amerikaners liv så anlände de första doserna av Pfizers/Biontechs corona-vaccin till sjukhus i samtliga 50 delstater under söndagen. Trots att dödssiffran fortsätter att stiga så är det många som säger blankt nej till vaccinet.

Enligt en färsk Gallup-undersökning så uppger endast 63 procent att de ska ta sprutan. Detta trots att Pfizers/Biontechs visat på ett vaccin som har varit 95 procent effektivt i testerna.

”En väsentlig del av befolkningen tror inte att det här är på riktigt, att det är falska nyheter eller en bluff”, sa USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci förra veckan.
”Det är extraordinärt. Jag har aldrig sett något liknande.”

Snabbt hitta vaccin

Den främsta orsaken till motståndet sägs vara hur snabbt det har gått att få fram ett vaccin, och dessutom godkänna det.

Dessutom polariserades vaccinprocessen under valrörelsen, framför allt av Donald Trump.

Trots motståndet ser det ljusare ut nu – än i september. Då sa enbart hälften av de tillfrågade att de kunde tänka sig att ta vaccinet.

Läs mer: Alla får corona-sms inför julen: ”Ska följas”

ANNONS
ANNONS