En färsk rapport från undersökningsföretaget WhiteScope visar på allvarliga säkerhetsbrister i en rad olika pacemakers från flertalet tillverkare (vilka dock inte namnges i rapporten). Enligt granskningen, som citeras av nyhetssajten Quartz, har så många som 19 olika säkerhetsluckor identifierats i de flesta av sju olika produkter.

ANNONS

Enligt genomgången lyckades WhiteScopes experter, via internet, kapa den programvara som läkarna använder för att övervaka och göra justeringar i patienternas pacemakers. Ett särskilt allvarligt – och ibland direkt livshotande – säkerhetshål gav en potentiell hackare möjligheten att helt programmera om hjärtstimulatorn på ett sätt som skulle kunna skada och i värsta fall döda personen, skriver sajten.

Säkerhetsexperterna efterlyser nu att alla pacemakers kommer med en ”vitlista” av justeringar så att inga oönskade eller skadliga förändringar går att genomföras genom fjärrstyrning. En annan stor säkerhetsbrist är att många enheter saknar krav på autentisering eller lösenordskrav vid användning och programvaran, konstaterar experterna.

Vidare avslöjar rapporten ytterligare ett oroande faktum: datasäkerhetsexperterna kunde enkelt köpa samtliga pacemakers och tillhörande utrustning inför testerna, via auktionssajten Ebay.

MISSA INTE: 13 sätt en hackare ‘kan döda’ [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Hackare siktar in sig på din kropp [DagensPS.se] >