Dagens PS

Skräckrapport: Hackare kan kapa en pacemaker

Allvarliga säkerhetsbrister upptäckt i sju pacemakers från flera tillverkare. (Foto: TT)
Allvarliga säkerhetsbrister upptäckt i sju pacemakers från flera tillverkare. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 05 okt. 2022Publicerad: 05 juni 2017

En färsk rapport från undersökningsföretaget WhiteScope visar på allvarliga säkerhetsbrister i en rad olika pacemakers från flertalet tillverkare (vilka dock inte namnges i rapporten). Enligt granskningen, som citeras av nyhetssajten Quartz, har så många som 19 olika säkerhetsluckor identifierats i de flesta av sju olika produkter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt genomgången lyckades WhiteScopes experter, via internet, kapa den programvara som läkarna använder för att övervaka och göra justeringar i patienternas pacemakers. Ett särskilt allvarligt – och ibland direkt livshotande – säkerhetshål gav en potentiell hackare möjligheten att helt programmera om hjärtstimulatorn på ett sätt som skulle kunna skada och i värsta fall döda personen, skriver sajten.

Säkerhetsexperterna efterlyser nu att alla pacemakers kommer med en ”vitlista” av justeringar så att inga oönskade eller skadliga förändringar går att genomföras genom fjärrstyrning. En annan stor säkerhetsbrist är att många enheter saknar krav på autentisering eller lösenordskrav vid användning och programvaran, konstaterar experterna.

Vidare avslöjar rapporten ytterligare ett oroande faktum: datasäkerhetsexperterna kunde enkelt köpa samtliga pacemakers och tillhörande utrustning inför testerna, via auktionssajten Ebay.

MISSA INTE: 13 sätt en hackare ‘kan döda’  >

LÄS ÄVEN: Hackare siktar in sig på din kropp  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS