KRÖNIKA: En ny rapport om vin och risker från Systembolaget och Regionala cancercentrum har väckt debatt och vi kan reflektera över vems uppfattningar vi ska välja att tro på.
Se upp för alarmistisk alkoholforskning – ett glas vin är ok!


Mest läst i kategorin
Budskapet: Även små mängder alkohol kan orsaka cancer. Men vad betyder det i praktiken? Och måste vi verkligen säga nej till fredagsvinet för att vara hälsosamma?
Riskerna finns – men är små
Sedan 1988 klassas alkohol som cancerframkallande av WHO. En ny analys från 2021 visar att alkohol bidrog till över 740 000 cancerfall i världen under ett år – varav drygt 100 000 kan kopplas till låg till måttlig konsumtion (upp till två glas vin per dag).
I Sverige handlar det om cirka 2 000 fall om året. Men enligt Cancerfonden har de flesta som drabbas druckit mer än två glas om dagen. För den som håller sig till ett glas är risken avsevärt mindre – men inte obefintlig.

för att det ska uppstå ett enda extra sjukdomsfall. Foto: Canva
Senaste nytt
Bröstcancer pekas ut – men hur stor är risken?
Bröstcancer är den vanligaste formen av alkoholrelaterad cancer, framför allt bland kvinnor. Forskaren Sven Andreasson hänvisar till studier där ett glas vin per dag ökar risken med 7–10 procent.
Det låter skrämmande – men här gäller det att förstå skillnaden mellan relativ och absolut risk, rapporterar SvD.
Om grundrisken är låg, så förblir den låg även med en viss procentuell ökning. Statistiker som David Spiegelhalter har räknat på detta: 25 000 personer måste dricka ett glas om dagen i ett helt år för att det ska uppstå ett enda extra sjukdomsfall.
WHO skärper tonen – men kanske för mycket?
WHO:s hårdare linje bygger på nya globala studier, bland annat från Bill & Melinda Gates Foundation. Enligt deras modell ökar ett standardglas alkohol per dag risken för 23 olika sjukdomar – men i praktiken bara marginellt. Vi pratar om några få fall per 100 000 personer.

Slutsats: Välj dina risker – och ditt vin
Alla är överens om att höga nivåer av alkoholkonsumtion är farliga. Men för den som dricker måttligt – ett glas till maten, ibland – är risken mycket liten.
Däremot finns det betydligt större vardagsfaror: stillasittande, ultraprocessad mat och stress. Och ingen kampanj varnar för laptopen i knäet eller Netflix-maraton.

Viggo Cavlings råd: Ta ett glas vin om du vill – men välj något riktigt gott och njut av det. Inga helger förbättras av skuld.
Tre viner att njuta av med gott samvete:
- Domaine de la Janasse Côtes-du-Rhône 2022
Fruktigt, kryddigt och prisvärt. Som gjort för lammkotletter eller en mustig linssoppa. - Barolo Albe 2019 – G.D. Vajra
Ett vin för dig som vill ha något storslaget. Doftar Piemonte, smakar helg. Passar till svamp, tryffel och tystnad. - Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Brut
Bubblor från Bourgogne som inte gör ont i plånboken. Torrt, friskt, festligt.
Ska livet vara helt riskfritt – eller lite gott också? Det får du bestämma själv.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.