Ökat hopp efter färre iva-patienter

Uppdaterad: 14 maj 2021Publicerad: 14 maj 2021
hopp färre iva
Trycket av covidpatienter har minskat kraftigt på landets intensivvårdsavdelningar senaste veckan. "Vi hoppas att det är en verklig nedgång", säger intensivvårdsläkaren Johnny Hillgren till TT. (Foto: TT)

Trycket av covidpatienter har minskat kraftigt på landets intensivvårdsavdelningar senaste veckan. “Vi hoppas att det är en verklig nedgång som vi ser nu, så att vi äntligen får en avlastning”.

ANNONS
ANNONS

Det säger intensivvårdsläkaren Johnny Hillgren till TT som rapporterar om en rejäl nedgång av antalet iva-patienter med covid-19. Det rör sig om en minskning under senaste veckan med drygt 60 patienter, från 404 till 341, som intensivvårdas på sjukhusen.

De enda regionerna som inte märker en lika markant nedgång är Skåne, Norrbotten, Värmland och Blekinge, framgår det.

Johnny Hillgren vågar inte andas ut, även om läget just nu ser ljusare ut. Smittspridningen kan snabbt ta fart igen, varnar han.

Sommaren oroar

“Vi är oroliga inför sommaren”, säger han till nyhetsbyrån TT.

Han önskar få ett slut på det enorma trycket som intensivvårdsavdelningarna hukat under länge i pandemin.

“Det är uthålligheten som är den stora utmaningen. Vi måste få se slutet på det här nu, så att alla medarbetare kan få den återhämtning som de behöver. Man orkar liksom inte i längden. Alla går på marginalerna nu”.

SVT rapporterar också om en fortsatt extremt hög belastning på iva, även om patienterna blivit färre. Målet är att 20 procent av platserna ska vara lediga, men så är inte fallet och enligt granskningen är svensk intensivvård i dag på “bristningsgränsen”. En överläkare som uttalar sig anser att Sverige borde be grannländerna om hjälp.

Enligt TT – vars källor är Socialstyrelsen, intensivvårdsregistret och SVT – är en klar majoritet män av dem som fått intensivvård för covid-19. Över 5 200 av totalt omkring 7 400 som intensivvårdats är män och en övervägande andel av iva-patienterna är män och kvinnor i åldrarna 50 till 70 år.

90 procent av dem som får intensivvård i åldersgrupperna upp till 60 år klarar sig, medan endast fyra av 10 överlever i gruppen 80 år och äldre.

Läs även: Hallengren: “Sverige sticker inte ut globalt” »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.