Dagens PS

Hallengren: "Sverige sticker inte ut globalt"

"Sverige sticker inte ut"
Enligt socialminister Lena Hallengren går det inte dra några slutsatser om Sveriges överdödlighet i covid-19, om strategin varit fel, jämfört med grannländerna. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 maj 2021Publicerad: 09 maj 2021

Enligt socialminister Lena Hallengren går det inte dra några slutsatser om Sveriges överdödlighet i covid-19, om strategin varit fel, jämfört med grannländerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Norden överstiger Sveriges dödssiffror i covid-19 med råge grannländernas.

De svenska dödstalen i pandemin är i dag, fredag, föremål för en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) och Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen, som presenterar dödsfallsstatistik relaterad till viruset.

“Vi har tagit fram preliminär statistik för dödsorsaker 2020. Covid-19 var den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Totalt avled 9 504 personer med underliggande orsak covid-19 under 2020”, förklarar Mona Heurgren och tillägger att sett till regioner är Stockholm värst drabbat.

Hon berättar också att Socialstyrelsens siffror över de svenska dödsfallen i covid-19 jämförts med Folkhälsomyndighetens statistik under hela pandemin.

Jämförelser ger inte alltid korrekta siffror

På en fråga från Aftonbladet till socialminister Lena Hallengren om överdödligheten i covid-19, jämfört med underdödligheten i grannländerna, är en bekräftelse på en misslyckad svensk strategi, svarar Hallengren:

“Nu dras slutsatser som ingen här har dragit. Jag tycker inte vi ska dra de slutsatserna än. Vi har grannländer i Norden som sticker ut i ett globalt perspektiv, det kommer väcka forskning och studier. Sverige sticker inte ut globalt sett, om det är någon slutsats man ska våga sig på är det den. Det är inte alltid jämförelser ger korrekta siffror, många länder som ligger nära varandra ger olika resultat. Att sätta det i relation till Sveriges strategi, som egentligen inte varit så annorlunda än något annat lands, det är inte en jämförelse som jag delar”.

“Överdödligheten både i Sverige och Europa ökade till följd av pandemin. Sverige ligger i det lägre spannet i Europa under 2020”, säger Hallengren också.

ANNONS

Nu läggs statistiken fram, enligt socialministern, analysen får sedan fortsätta. Det går inte att dra några slutsatser av siffrorna i dagsläget, menar hon.

TT undrar vad Hallengren anser om antalet avlidna i Sverige, utifrån statistiken, och hur Sverige hanterat pandemin.

“Det säger något om hur vi drabbats av pandemin jämfört med andra länder. En pandemi är inte en nationell företeelse. Att inte stanna och landa i nationella siffror. Jag tycker det här beskriver på ett mer utdraget förlopp har Sverige inte den dödlighet som vi kanske ibland själva tror. Vi ska framförallt se till att vi lär, och delar statistik, för nu och för framtiden. Framförallt kan man inte dra slutsatsen att Sverige haft en specifik strategi som lett till högre dödlighet”.

Följ presskonferensen här.

Läs även: Det väntar världsekonomin efter pandemin »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig
unionen liten logo

Vet du om att även du som egenföretagare kan försäkra bland annat din inkomst?

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS