Dagens PS

Ny studie: Så försämrar värmeböljan dina hjärnfunktioner

Värmeböljan kan göra oss dummare (Foto: TT)
Wilma Nordström
Wilma Nordström
Uppdaterad: 19 juli 2018Publicerad: 19 juli 2018

Efter en dag av stekhet sol och höga temperaturer känner man sig ofta trött i både kropp och knopp. Nu visar en ny studie från Harvard School of Public Health hur värme påverkar våra hjärnor negativt, rapporterar Måbra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Ingen AC och en termometer som passerat 30 grader. Då kan det vara extra tufft att sitta på ett kontor eller jobba i trädgården mitt på dagen. Förutom att det gör en matt och svettig, har värmen även visats vara något våra hjärnfunktioner blir sämre av.

I en ny studie från Harvard School of Public Health har man kommit fram till att värmen kan leda till både sämre kognitiva funktioner och försämrat arbetsminne. Forskare kom fram till detta genom att jämföra studenter som levde utan temperaturkontroll med studenter som hade en svalare temperatur i hemmet.

LÄS ÄVEN: Förd bakom ljuset? Här är 5 solklara myter >

Studenterna som levde utan AC visade sig ha längre reaktionstid och svara korrekt på färre frågor. Forskarna kom fram till att värme faktiskt har en effekt på hjärnan och gör oss mindre kloka.

Även om värmeböljan har gett oss en härlig sommar är det viktigt att förstå hur våra hjärnor och kroppar påverkas av för höga temperaturer. Speciellt på arbetsplatser och skolor, där din hjärna ska prestera som bäst, bör kontroll över inomhustemperaturen vara självklart.

Men med de ovanligt höga temperaturerna runtom i Sverige är det svårt att gömma sig från hettan. Vi får helt enkelt leva med lite sämre hjärnfunktioner under sommaren.

KÄLLA: Det är inte inbillning – värmeböljan gör dig dummare >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS