En bränd mardröm – 7 lindrande tips

Uppdaterad: 25 juli 2018Publicerad: 25 juli 2018
Skydda dig mot solens starka strålar (Foto: Damernas Värld)

En heldag i solstolen med visionen om att få en lätt solkysst hud blev i stället en röd mardröm. Är skadan redan skedd är det inte mycket att göra, förutom att lindra smärtan så gott det går och skärpa sig till nästa gång, skriver Damernas Värld.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Alla känner till solens förmåga att bränna oss och hur viktigt det därför är att använda solkräm. Varje gång vi bränner oss skadas hudens DNA som ger rynkor och pigmentförändringar. Risken för hudcancer ökar också – så solkrämen är livsviktig.

Det går dock att göra det bästa av situationen och mildra smärtan med några enkla knep:

Kyl ner det brända området så mycket du kan, men en kall dusch eller en fuktig handduk.

Använd aloevera-gel eller after-sun på det utsatta området. Produkterna svalkar, reparerar och skyddar mot inflammation.

LÄS ÄVEN: Förd bakom ljuset? Här är 5 solklara myter >

Drick massor av vatten för att fukta även från insidan.

Klia inte på det brända området även om det lockar. Använd istället en svalkande kräm.

Bränn dig inte igen! Skydda din hud och sätt dig gärna i skuggan dagen efter du bränt dig.

Om din hud börjat fjälla eller flagna ska du inte skrubba bort de gamla hudresterna. Då förstoras det torra området istället.

Det bästa tipset är att inte bränna sig alls, så solkräm med hög SPF är obligatoriskt nu mitt i juli. Den ovanligt tropiska sommaren har gett oss mycket sol, och då är det extra viktigt att vara noggrann.

Påminn dig själv om den smärtsamma innebörden av solkräms-lös solning och gör rätt redan från början och sola smart. Undvik smärtsam, stramande, brännande och röd hud i sommar – din kropp kommer att tacka dig.

KÄLLA: Ultimata guiden om du har bränt dig i solen – expertens bästa tips >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS