Att tågluffa är sommarens stora semestertrend. Läs om våra tips för en lyckad tågresa, och förslag på härliga rutter i Europa. 

ANNONS

Aldrig har det varit så attraktivt att ta sig fram i Europa med tåg, istället för att fastna i köer på Arlanda eller få sitt flyg inställt. Utöver de uppenbara miljöaspekterna är tågresor också ett mer socialt alternativ – perfekt för familjen, det nykära paret eller vänskapsgruppen. 

Tips och sajter att ha koll på

Innan man beger sig iväg skadar det inte att ha en plan. Man kan börja med att se över sin budget för att se vilken typ av tågresa som blir rimlig. För att resan inte ska bli alltför kaosartad och dyr kan man också planera ut besöksmål och förboka biljetter innan resan.

Några bra sajter att ha koll på för både biljettbokning och inspiration är är All Aboard, Trainplanet och Interrail. Bokar man i tid finns det gott om ebjudanden att ta del av. 

Sedan när det är dags att ge sig iväg är det smart att packa lätt. Ett tips är att införskaffa ett par riktigt bra skor, oavsett om du ska ut och vandra på någon av destinationerna eller bara strosa fram genom städerna under resans gång.

Men frågan är, vart ska man egentligen åka? Läs vidare för inspiration!   

Skandinavien

Att tågluffa genom Skandinavien är en utmärkt idé om du bara vill tågluffa i en vecka. Börja med att ta tåget till Oslo, där det går dag- eller nattåg till vackra Trondheim. Därifrån kan man ta tåget till Bodö och spendera en dag där, och sedan ta bussen från Fauske till Narvik.

ANNONS
ANNONS

För att runda av resan kan man därifrån ta Arctic Cirlce Train tillbaka till Stockholm, genom spektakulära Ofotbanen och svenska fjällen.

tågresa
Varför inte tågluffa genom Skandinavien i sommar och besöka vackra Trondheim. (Foto: Pixabay)

Orientexpressen

Är du ett fan av Agatha Christie är Orientexpressen ett självklart val – en av världens mest kända och exklusiva tågrutter. Idag har Orientexpressen sin fasta rutt mellan London och Venedig, via Frankrike och Schweiz.

Att åka med Orientexpressen är en upplevelse i sig, med utsökt mat, art deco-miljö och läckra kupéer. Resan är inte billig, men värd att unna sig åtminstone en gång i livet.

Medelhavet

Är man mer sugen på sol och bad kan man enkelt ta sig en tågresa längs Europas sydligaste kust för att uppleva den spanska, franska och italienska rivieran.

Man kan starta i Valencia och stanna i Barcelona, Cannes, Monte Carlo och avsluta i Livorno eller varför inte Rom. På så sätt får du uppleva det bästa Medelhavet har att erbjuda, utan att behöva sätta dig på ett plan.

Ta tåget i sommar längs Medelhavet och stanna i fantastiska Cannes. (Foto: Unsplash)

Alperna

De flesta associerar Alperna med sportlovsresor, men faktum är att det är en underbar plats att besöka även på sommaren. Ta tåget till Malmö, och sedan vidare till Hamburg, där det går nattåg till Innsbruck.

ANNONS
ANNONS

Från Innsbruck finns det flera alternativ – man kan ta sig till Tyrolen, eller österut till Wien. Fortsätter man västerut till Liechtenstein kan man ta tåget vidare till Schweiz där möjligheterna är oändliga. 

Östeuropa

Östeuropa har massor att erbjuda tågresenärer. Börja med att ta tåget till Malmö, och sedan nattåget till coola Berlin. Stanna och njut av den tyska huvudstaden i någon dag, och ta sedan tåget vidare till Dresden, Prag och Budapest. Från Budapest kan man åka vidare till Split, via Zagreb, för att njuta av lite sol och bad. 

Tar du tåget i Östeuropa måste du stanna i vackra Budapest. (Foto: Unsplash)

Läs om fler tips på rutter på Expressen och Wise.

Läs mer: De tio mest populära resmålen 2022