Dagens PS

Designmiss för Tysklands nya fotbollströjor

Tysklands nya fotbollströjor där nummer 44 nu ska designas om då den anses likna en SS logga
Tysklands nya fotbollströjor där nummer 44 nu ska designas om då den anses likna en SS logga. (Foto: TT/Daniel Karmann/dpa via AP)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 apr. 2024Publicerad: 02 apr. 2024

Många tycker att siffran 44 på Tysklands fotbollslandslags nya tröjor liknar en logotyp som SS använde, siffran 4 ska därför nu designas om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av mars presenterade DFB Tysklands fotbollslandslags nya dräkter som både herr- och damlandslaget ska använda, det rapporterar CNN.

Siffran 44 och SS

Ledningen för Tysklands fotbollsförbund ska nu designa om siffran 4 på de nya nationella fotbollströjorna eftersom de påstås likna en logotyp som användes av nazisternas paramilitära enhet Schutzstaffel, SS.

För närvarande används inte nummer 44 av de tyska fotbollslagen, men Tysklands officiella leverantör av fotbollsuniformer, Adidas, tillät kunder att på sin webbplats anpassa tröjor med nummer från 00 till 99.

Användare använde onlinetjänsten för att skapa tröjor med siffran 44, delade flitigt de bilder som genererades av dessa tröjor online, och påtalade likheten med SS logotyp.

På måndagen meddelade det tyska fotbollsförbundet, DFB, att siffran 4 ska designas om.

Adidas talesperson Oliver Bruggen har sagt till tyska medier att de ska: “blockera nummer 44 så snabbt som möjligt”. “Som företag motsätter vi oss aktivt främlingsfientlighet, antisemitism, våld och hat i alla former”, sade han vidare, skriver Reuters.

I dag, tisdag, har möjligheten att anpassa det tyska fotbollslandslagets tröjor tagits bort från Adidas webbplatser, men det finns fortfarande kvar för andra länders dräkter.

ANNONS

Ingen såg något

DFB publicerade ett uttalande på X där de sade att nummer 1 till 26 hade lämnats in för granskning till den europeiska fotbollens styrande organ, UEFA.

De skriver vidar epå X att: “ingen av de inblandade parterna såg någon närhet till nazistisk symbolik i utvecklingsprocessen av tröjans design”.

Enligt DFB tar de det här mycket allvarligt och har utvecklat en alternativ design för siffran 4.

SS, som grundades av Adolf Hitler, beskrivs som nazistpartiets “politiska soldater” och har förknippats med några av de värsta brotten som nazisterna begick under andra världskriget.

Mest mål för pengarna – här är de effektivaste lagen

Vart ska man gå för att få mycket mål för pengarna? En aktuell fråga inför allsvenskan. Nu finns ett svar på frågan.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS