Våren närmar sig med stormsteg och det är dags börja förbereda trädgården efter vintern. 

Mars är en månad då det ser olika ut i våra trädgårdar beroende på var i landet vi befinner oss. Men det finns en hel del att förbereda i trädgården när vädret tillåter, skriver odla.nu.

Här är en liten guide till hur du kan förbereda trädgården inför våren: 


Fixa fint på trappan. Om det fortfarande är massor av snö där du bor är det inte dags att börja fixa på trappan än. Men där snön har smält är det dags att städa, slänga, snygga till och köp dina första penséer. Penséer klarar några köldgrader och lyser upp fantastiskt fin.

Beskär prydnadsbuskar.
 Om det finns behov är det dags att beskära dina prydnadsbuskar.

ANNONS
Då är det dags att förbereda trädgården inför våren
Penséer klarar några köldgrader och är fina att ställa på trappan när snön försvunnit. (Foto: Hasse Holmberg/TT)

Ogräs kommer tidigare än vad många tror 

Om mars blir varm är det bra att mot slutet av månaden hålla koll på rotogräs (ogräs som är rotat i marken (reds.anm.) i rabatterna. Ogräset som slår rot vaknar tidigare än vad du tror. Det är lättare att rensa ju tidigare man börjar, för då är de fortfarande späda och jorden är porös och fuktig.

Städa växthuset och drivbänkarna. 
I mars är det dags att göra växthuset startklart. De tidigare sådderna kan eventuellt göras redan från mitten av månaden om du har en frostvakt i växthuset. Du kan även isolera med bubbelplast om det behövs. En tunna med vatten eller golv av stenmaterial kan även fungera som värmesamlare.

Städa uteplatsen så fort det går så du kan njuta av de första varma dagarna.

Ta bort hallon- och björnbärsskott. Om du inte tog bort skotten i höstas är det dags att göra det nu, på de buskar som gav bär under sommaren.

Ha koll på tidiga mördarsniglar mot slutet av månaden. Det är bra att plocka bort alla mördarsniglar så tidigt som möjligt för då kan de inte föröka sig lika snabbt.

Läs mer hos odla.nu 

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Det här ska du tänka på när du använder din eldstad [Dagens PS]