Dagens PS

Det här ska du tänka på när du använder din eldstad

Det här ska du tänka på när du använder din eldstad
Räddningstjänsten Storgöteborg tipsar om vad du ska tänka på för att elda rätt i din eldstad. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 10 feb. 2021Publicerad: 10 feb. 2021

Nu när det är kallt ute och elpriserna är skyhöga eldar vi mer i våra eldstäder som då belastas hårdare än vad eldstaden och skorstenen klarar av. Det här ska du tänka på när du eldar i din eldstad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Bränder på grund av eldstäder, braskaminer och öppna spisar, är en vanlig orsak till brand i villor och fritidshus”, säger Joakim Ögren, enhetschef för brandskyddskontroll operativt på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Genom att elda och sköta eldstaden på rätt sätt samt att se till att sotning och brandskyddskontroll sker regelbundet minskar risken för brand.

Installera eldstaden rätt

Vill du installera en eldstad måste du först anmäla det till din kommun. Byggherren ansvarar för att installationen blir rätt utförd även om någon annan utför själva installationen. Anvisningarna ska alltid följas.

Tillräckliga kontroller och provningar måste utföras och godkännas innan eldstaden börjar användas.

Elda rätt

Här är Joakim Ögrens tips på vad du ska tänka på för att elda rätt i din eldstad:

•Kontrollera att skorstenen är anpassad till din eldstad innan du börjar använda den. Följ alltid anvisningarna för hur du ska elda i din eldstad.

ANNONS

•Saknar du anvisning är en bra tumregel att inte elda mer än tre kilo ved per timme. Har du exempelvis eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.

•Använd torr ved i lämplig storlek.

•Var generös med att tillföra syre. Då bildas mindre tjära i skorstenen och soteld uppstår inte lika lätt. Röken ska vara genomskinlig, inte svart.

•Använder du för mycket ved och eldar för länge finns det risk för att det blir alldeles för varmt i skorstenen. Med en rökgastermometer kan du hålla koll på temperaturen i din skorsten.

•Aska och sotrester ska alltid läggas i ett obrännbart kärl med tättslutande lock. Kärlet ska placeras på underlag som inte kan brinna.

”Sist men inte minst, lämna aldrig huset då du eldar i din eldstad”, avslutar Joakim Ögren.

Läs mer: Fortsatt rekordintresse för fritidshus i pandemin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS