Nina Nordström från Sjösportskolan berättar i en intervju med MSN att hon idag ser fler kvinnor till sjöss än tidigare.    

ANNONS

Länge har det varit männen som tagit rodret på båten och kvinnorna som hjälpt till vid sidan om. I en undersökning av Transportstyrelsen svarade endast 24 procent av kvinnorna att de känner sig bekväma med att styra en båt.

Nina Nordström driver Sjösportskolan och berättar att hon idag ser allt fler båtar med bara kvinnor på. Hon berättar att det skett en märkbar förändring i hur kvinnorna tar plats. 

Bra att dela upp sysslorna 

Enligt Nordström är det viktigt att alla i båten turas om och samarbetar med de olika sysslorna. På så sätt kan man inspirera fler kvinnor till att ta rodret.

“Många män som älskar att köra båt och vara på sjön säger att deras partner inte är lika intresserad. Men om man delar upp uppgifterna blir det både roligare och mer utmanande”, säger hon.

Säkerhetsfråga 

Vikten av att involvera fler kvinnor handlar dock enligt Nordström om mycket mer än så. “Att dela på sysslorna är även en fråga om säkerhet. Om skepparen skulle få en hjärtinfarkt eller hamna i vattnet måste de andra på båten kunna hantera situationen.”

Kurser med bara kvinnor

Sjösportskolan erbjuder flera kurser som syftar till att främja kvinnors intresse för båtar. Det finns både teoretiska och praktiska kurser att välja mellan. Vissa kurser är särskilt skapade för just kvinnor.

“Många kvinnor som går kursen har redan varit ute mycket på sjön och kan en hel del. Men de vill träna i en trygg miljö på de praktiska momenten för att känna sig säkrare. En del tycker att det är enklare att lära sig på sitt eget sätt om det enbart är kvinnor i gruppen”, fortsätter Nordström.

ANNONS
ANNONS

Läs hela intervjun på MSN.

Läs mer: Semestertips: Hyr båt i sommar – så enkelt är det