Rom, Paris eller Barcelona, Europas större städer är bland de vackraste i världen och på många amerikaners ”bucket list”

ANNONS

Amerikaner tycker mycket om Europa skriver CNN travel. De uppmanar sina läsare att skippa storstäderna och i stället satsa på de mindre. Vår kontinent är full av små städer med lika mycket kultur och vacker arkitektur som i de mer självklara turiststäderna. Här är ett urval från CNNs lista över Europas vackraste mindre städer och byar.

Geithorn, Nederländerna

Geithorn beskrivs ofta som Nederländerna svar på Venedig. Men till skillnad från Venedig finns här nästan inga turister. I centrum är bilar förbjudna och det enda sättet att ta sig runt är till fots eller med båt. Staden stoltserar även med restaurangen Hollands-Venetië som har en stjärna i Guide Michelin.

städer
Giethoorn är Nederländernas svar på Venedig. Foto: TT

Guimarães, Portugal

Guimares utsågs till landets första huvudstad på 1100-talet. Den medeltida stadskärnan är i stort sett intakt och är full av kloster, och äldre pampiga palats.

städer
Den medeltida stadskärnan i Guimares är i stort sätt intakt Foto: Wiki Commons

Roscoff, Frankrike

Hamnstäder kan var lite ruffa och ogästvänliga. Det gäller inte den lilla byn Roscoff i Bretagne!Här spelade förr sjöfart och export av tulpaner en viktig roll. Numera är det Thalassoterapi som ersatt sjöfarten.

städer
Hamnstaden Roscoff är idag ett centrum för Thalssoterapi. Foto: TT

Anghiari, Italien

Anghiari är en liten stad omgiven av murar på gränsen mellan Toscana och Umbrien. På medeltiden utkämpades här ett stort och viktigt slag utanför stadens murar. Den lilla byn är som en berg- och dalbana gjord av kullerstenar och bilar gör sig icke besvär.

europas
Anghiari i Toscana är omgiven av murar. Foto: Wiki Commons

Nafplio, Grekland

vackraste
Napflio är moderna Grekands första huvudstad. Foto: TT

Det här är det moderna Greklands första huvudstad, så brist på saker att göra finns inte. Hela tre slott finns i staden och det arkeologiska museet är fullt av mykenska föremål. Är historia inte din grej är det bara slänga sig i medelhavet för ett dopp.

Mostar, Bosnien och Herzigovina

Högt över floden Neretva tronar Stari Most eller ”gamla bron” på bosniska. Byggd av ottomaner på 1500-talet är bron en av de mest kända sevärdheter på Balkan. Idag dyker stadens invånare från bron och den ingår i Red Bulls tävling där man dyker från klippor över hela världen.

Europas
Invånare dyker och hoppar från Stari Most. Foto: TT

Läs hela listan här

ANNONS
ANNONS

Hit ska du resa nästa år [Dagens PS]