Elcykeln förändrar pendlingen – men vägarna hänger inte med

elcyklar är populärt.
Elcykeln har blivit ett populärt färdmedel för pendlare. Trafikverket ser hur det påverkar vägnätet, även om fokus fortsatt ligger på cyklister i stort. (Foto: Thomas Johansson / TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 16 maj 2025Publicerad: 16 maj 2025

Elcyklar gör det lättare att ta cykeln oftare och längre. Men förändringen i trafiken innebär också nya utmaningar för Trafikverket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elcykeln har på kort tid blivit ett självklart alternativ för många svenskar till både bil och vanlig cykel. Studier visar också att kroppen får nästan lika mycket motion, samtidigt som fler orkar cykla längre och oftare. Men trots elcykelns framfart anpassas cykelinfrastrukturen inte i samma takt.

I Stockholms län har andelen cykelresor fördubblats från 5 till 10 procent sedan 2014. Cykeltrafiken över innerstaden har samtidigt ökat med 30 procent, enligt Region Stockholms cykelbokslut 2014–2024.

Fler cyklar längre med elcykel

Elcyklar gör det lättare att välja cykeln även på längre sträckor. En tysk studie från Medicinska universitetet i Hannover visar att elcyklister i genomsnitt når nästan samma pulsbelastning som vanliga cyklister, trots motorassistansen. Samtidigt cyklar de längre och oftare.

Trenden syns även på hemmaplan. I Stockholms län har den dagliga cykeltrafiken ökat med i snitt 2,3 procent per år de senaste tio åren. Under 2023 passerade 57 000 cyklister dagligen de mätpunkter som följer trafiken in mot Stockholms innerstad, enligt cykelbokslutet.

“Tröskeln att ta cykeln blir lägre med en elcykel. Det visar även andra studier som gjorts i landet”, säger Johanna Smedberg, marknadschef och ansvarig för produktutvecklingen på Crescent, i en tidigare intervju med Sydsvenskan.

Missa inte: Elcykel eller vanlig cykel – vad är bäst för hälsan? Dagens PS

elcyklar
Elcykeln lockar allt fler och kan ge lika mycket motion som en vanlig cykel, visar forskning. (Foto Björn Larsson Rosvall / TT)

Läs också: ”Lyckligare här än i Sverige” – mäklaren om pension i Spanien. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Trafikverket ser utmaningar

Trots utvecklingen har Trafikverket ingen särskild plan för elcyklister. Istället planeras cykelinfrastruktur utifrån helheten.

“Det pågår inget särskilt arbete utifrån elcyklar. Däremot har Trafikverket tagit fram krav och råd för supercykelvägar, för att möta behovet av fler cyklister som vill kunna cykla snabbt och även längre sträckor för pendling”, säger Elina Brodén, nationell samhällsplanerare på Trafikverket i ett mejl till Dagens PS.

Supercykelvägarna ska underlätta snabb och smidig pendling för alla cyklister, oavsett om det sker med eller utan elassistans.

Trafikverket arbetar också nära kommunerna för att följa utvecklingen.

“Vi har regelbunden dialog med kommuner om exempelvis brister och behov för cyklister längs med den statliga infrastrukturen, vi samverkar också kring exempelvis cykelplaner och trafikstrategier”, säger Elina Brodén.

Hastighet ger problem

En utmaning som Trafikverket pekar på är att elcyklar ofta färdas i högre genomsnittlig hastighet än vanliga cyklar, vilket ställer nya krav på infrastrukturen. Idag samsas elcyklister, vanliga cyklister, elsparkcyklar och fotgängare på samma gång- och cykelbanor.

För elcyklar gäller att motorn får ge assistans upp till 25 km/h, och endast när man trampar. Vill man cykla snabbare måste det ske med egen kraft, enligt Cykelkraft.

ANNONS

I praktiken betyder det att elcyklister ofta håller en högre fart än vanliga cyklister, på banor där även gående rör sig i lägre tempo.

“Att blanda trafikanter med olika hastighetsbehov skapar utmaningar”, konstaterar Elina Brodén.

Samtidigt visar cykelbokslutet att elsparkcyklar och andra elfordon sticker ut i olycksstatistiken. Mellan 2021 och 2023 stod de för cirka 20 procent av de rapporterade olyckorna.

“Vi bevakar utvecklingen”

Trafikverket följer utvecklingen noga, men har i dagsläget inga planer på särskilda åtgärder för elcyklar.

“Det är spännande att utvecklingen med elcyklar går framåt och vi bevakar utvecklingen. Med elcykel är det många som färdas längre sträckor än med vanlig cykel vilket gör att avstånden för cykling ökar”, avslutar Elina Brodén.

Läs även: Tullar hotar hushållens ekonomi i sommar – experterna förklarar. Dagens PS

Läs även: Saabs vd slår tillbaka mot USA-rykten om Gripen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS