Polistoppen Carin Götblad tog gräddfil till lyxbostad

Uppdaterad: 21 okt. 2020Publicerad: 21 okt. 2020
Carin Götblad var länspolismästare när hon fixade en exklusiv sexrumsvåning med kakelugnar åt sig själv i Stockholms innerstad genom den aktuella fastighetsstiftelsen. (Foto: TT)
Carin Götblad var länspolismästare när hon fixade en exklusiv sexrumsvåning med kakelugnar åt sig själv i Stockholms innerstad genom den aktuella fastighetsstiftelsen. (Foto: TT)

Fixade sexrummare i Stockholm åt sig själv. Hyresgästen som bodde där vräktes. “Plötsligt en dag skulle vi ut.”

ANNONS
ANNONS

Polisen har en stiftelse som förvaltar en fastighet med flera exklusiva hyresrätter i Stockholms innerstad, berättar Dagens Nyheter och uppger att Carin Götblad satt i styrelsen för stiftelsen och var länspolismästare i Stockholm när hon vid årsskiftet 2005/2006 fick kontraktet på sexrumslägenheten på 161 kvadratmeter.

Dess för innan hade den dåvarande hyresgästen, Filadelfiaförsamlingen, blivit avhyst trots att församlingen suttit på hyreskontraktet sedan 1938.

“Plötslig en dag skulle vi ut”, minns Sten-Gunnar Hedin, som då var föreståndare för Filadelfia i Stockholm, som Intervjuas av DN.

“Det vi fick höra var att länspolismästaren skulle få lägenheten. Det var en fin och stor lägenhet med sex kakelugnar”.

Rustade bostaden och flyttade in

Lägenheten renoverades innan Carin Götblad flyttade in och i samma veva köpte hon ett litet hus i Visby på Gotland, framgår det i artikeln.

Den aktuella fastigheten i Stockholm med lägenheten som Götblad flyttade in i donerades till Stockholmspolisen via en stiftelse på 1940-talet i linje med det testamente som ingenjören som byggt huset hade upprättat.

Enligt stadgarna ska avkastningen från hyrorna stötta behövande och hjältemodiga poliser ekonomiskt och främja allmänhetens förtroende för polisen.

Stiftelsens styrelse består av höga poliser. Det finns inget kösystem utan styrelsen har all makt och avgör vem som ska få sekelskiftesbostäderna, varav flera uppges vara paradvåningar.

Även barn till polischefer får hyreskontrakt

Dagens Nyheter rapporterar om att flera polistoppar också fått förtur till hyreslägenheterna. Carin Götblad är alltså inte ensam.

Det har även förekommit att polischefer hyrt ut lägenheter som de tillskansat sig till sina barn.

“Jag tycker inte att det är sådär jättebra”, säger Ulf Pauli till DN.

Han sitter i styrelsen i stiftelsen som förvaltar fastigheten med de attraktiva hyreslägenheterna. Han är även ordförande för den fackliga sektionen för chefer inom Polisförbundet Stockholm.

Varken Carin Götblad eller någon av polischeferna i Stockholm som tagit gräddfilen till sekelskifteslägenheterna vill kommentera sitt förfarande.

Läs även: Statlig myndighet hyr ut lyxiga bostäder genom budgivning »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.