Tullverket kommer att kontrollerna småbåtshamnarna hårdare i sommar, enligt ett pressmeddelande. Totalt blir det kontroller i ett hundratal hamnar för att avslöja smuggling med fritidsbåtar.  Dessutom kommer man att stärka informationen till allmänheten.

ANNONS

Mellan 2018 och 2021 gjorde Tullverket ett tjugotal beslag på fritidsbåtar i småbåtshamnar, men myndigheten tror att det kan bli mer vid stärkt kontroll.

”Vi vet att det smugglas i fritidsbåtar och vi bedömer att mörkertalet är stort”, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning syd.

Han ber om allmänhetens hjälp eftersom hamnarna är många och därför svårbevakade. Tullverket kommer därför under sommaren också att satsa på information om vad man ska vara uppmärksam på när det gäller smuggling.

”Man ska vara extra uppmärksam på små snabbgående båtar som går till sjöss på konstiga tider eller vid dåligt väder och båtar som färdas nattetid med släckta lanternor”, säger Oscar Lindvall.

Tullverket tacksamt för alla tips

Annat som kan väcka intresse är om man ser att gods lastas mellan fartyg eller båtar ute till sjöss eller om man ser att gods dumpas överbord. Små båtar som har kontakt med större fartyg kan också vara intressanta.

För några år sedan fick Tullverket in ett tips från allmänheten när 69 kilo kokain flutit i land på en strand utanför Höganäs. Tack vare uppmärksam allmänhet kunde flera personer i det ärendet knytas till brottet och dömas för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

ANNONS
ANNONS

”Det här visade sig bli ett stort och spektakulärt fall och man kan aldrig veta i förväg vad ett tips leder till”, säger Oscar Lindvall.

Läs också:

Smugglade knark – seriösa företag täckmantel [Dagens PS]
Den snygga smugglaren [Dagens PS]