Dagens PS

Sjörapporten uppdateras med inslag om vattenkvalitet

östersjön
Med uppdaterade Sjörapporten kommer vi även få koll på vattenkvaliteten. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 19 juli 2023Publicerad: 19 juli 2023

Sjörapporten har i över 100 år hjälpt svenskar att navigera till havs såväl som på land. Nu uppdateras rapporten för första gången, med ett inslag över vattenkvaliteten i havet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För första gången någonsin har Skansens Baltic Sea Science Center (BSSC) beslutat att ändra formatet på den älskade radiosändningen. Främst vill man belysa det allvarliga läget i Östersjön.

Så illa är läget

I ett pressmeddelande skriver Skansen att Östersjön kan jämföras med ett badkar. 14 länders sötvatten rinner rakt ut i havet och allt som hamnar där blir kvar länge. På botten samlas allt från stridsmedel till sopor med radioaktivt nedfall från Tjernobyl.

Samtidigt samsas mängder av badsugna om plats längs med havskusten, förmodligen utan att veta hur illa läget verkligen är.

Nytt inslag om vattenkvalitet

Just därför har Skansen och BSSC valt att uppdatera programmet, med kampanjen “Sjörapporten under ytan.” Rapporten kommer låta precis som vanligt, det vill säga med information om vindriktning och vattenstånd. Men nu får lyssnarna även koll på havets tillstånd.

Aktuella uppgifter om utfiskning och möjliga gifthalter ska förmedlas i samma trygga ton som alltid. Men tvärt emot att bidra med god sömn vill man att lyssnare ska förstå allvaret i situationen.

Som en väckarklocka

ANNONS

Den uppdaterade rapporten ska fungera som en väckarklocka, menar Skansens marknads- och kommunikationschef Yvonne Nordlind.

“Det sägs att människan måste bry sig om något för att vilja vårda det”, säger hon. “Vi tror att många runt om i landet värnar om våra hav – men inte har tillräcklig kunskap om den alarmerande situationen i Östersjön eller vad man kan göra åt den. Detta gör sommaren till en extra viktig tid för oss – havet står redan i centrum för de flesta.”

Vidare hoppas hon på att det välbekanta radioformatet bidrar till att fler vill bekanta sig med Östersjön och lära sig mer om vattenkvaliteten i havet.

Läs mer: SMHI: Här ska du se upp för alger

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS