Enligt WWF dumpas hundratusentals ton plast i Medelhavet varje år. Nu tror Nicolas Carlesi att han hittat lösningen – robotdammsugare för havsbruk.

ANNONS

Fransmannen Nicolas Carlesi tycks ha hittat lösningen på nedskräpningen i haven. Carlesis uppfinning, i form av en robotdammsugare, används redan i runt 15 franska hamnar.

Stor som en resväska

Bland annat kan man se den gula lilla roboten färdas fram och tillbaka mellan kajerna i den franska hamnen Cassis. Roboten är 70 centimeter lång och bred, ungefär lika stor som en resväska, och är utrustad med ett nät som fångar upp skräp som flyter på vattenytan. Den kan också ta sig in i trånga utrymmen där det kan ha fastnat saker.

”Den kan ta sig vartsomhelst”, säger Carlesi till Reuters om sin robot. Han berättar att han kom på idén när han insåg hur enormt mycket plast och skräp som samlas i hamnar och på stränder.

”Jag tänkte: Varför inte göra det svåra och ibland otacksamma jobbet att städa upp haven lite enklare? Därför skapade vi den här roboten”, säger han.

Internationell succé

Skräproboten, som kallas Jellyfishbot, är redan en internationell succé, och har exporterats till bland annat Japan, Norge och Singapore.

Att robotar skulle vara lösningen på nedskräpningen i haven har länge varit omdiskuterat. Det finns liknande modeller av andra företag i bland annat Nederländerna och USA. Bland annat håller amerikanska Clear Blue Sea på att utveckla en liknande robot vid namn FRED. 

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på SVT.

Läs mer: Uppblåsbara leksaker orsakar problem på sjön – Dagens PS