De kommande dagarna kommer en stor mängd krigsfartyg från Nato-länder till Stockholm inför Natoövningen Baltops i Östersjön 5-16 juni där också Sverige deltar.
Massor av krigsfartyg till Stockholm i dagarna
Mest läst i kategorin
Enligt ekonomi- och försvarsbloggen Cornucopia? kommer de första Nato-fartygen till Stockholm på torsdag den 2 juni, och det rör sig då enligt bloggen om amerikanska USS Porter, USS Gunston Hall, USS Mount Whitney, brittiska HMS Defender, samt det litauiska patrullfartyget LNS Dzukas.
Fartygen kommer till Frihamnen, Stadsgårdsterminalen och Stadsgården, enligt Cornucopia?.
Andra uppgifter har gjort gällande att även det gigantiska 257 meter långa landstigningsfartyget USS Kearsarge också ska anlöpa Stockholm – om det får plats.
“Det är inte klart om USS Kearsarge kommer ända in till Stockholm. Hon är så stor, så vi får se om hon kommer in i Frihamnen eller inte”, sa Rebecca Landberg, kommunikationschef för marinen till Hamnen.se i mitten av maj.
Under fredagen kommer också den litauiska minläggaren, ledningsfartyget LNS Jotvingis och minsveparen LNS Krusis till Stadsgårdsterminalen, följt av de tyska minsveparna FGS Fulda och FGS Homburg, den polska minsveparen ORP Druzno, den estniska minsveparna EML Admiral Cowa och EML Sakala, belgiska minsveparen BNS Primula, den tyska luftförsvarsfregatten FGS Sachsen, den tyska korvetten FGS Braunsweig, den nederländska minsveparna HMNLS Willemstad och HMNLS Vlaardingen, samt den lettiska minläggaren HNoMS Vale.
Krigsfartygen, och den amerikanska marinkåren, kommer att befinna sig i Stockholm till och med söndag den 5 juni enligt bloggen Cornucopia?. Fartygen kommer att i konvoj ge sig ut på Östersjön för Nato-övningen Baltops under söndagen.
Sveriges bidrag till Baltops är en ubåt, två Visbykorvetter, två minröjningsfartyg, fyra stridsflygplan, två helikoptrar och drygt 500 personer, skriver Hamnen.se.
Mångårig journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Mångårig journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.