Den svenska marinen har fått en ny stridsbåt – CB90 NG som enligt tillverkaren Saab är mer stabil, snabbare och mycket tystare. 

ANNONS

Marinens stridsbåt CB 90 (Stridsbåt 90 H hos Försvarsmakten) har varit en succé sedan starten, enligt Saab, som skriver att mer än 250 båtar är i drift över hela världen.

Nu kommer nästa generation – CB90 Next Generation (Docksta CB 90HSM hos Försvarsmakten).

”Detta är en helt ny båt, utrustad med mycket mer än föregångarna, till exempel förbättrad hastighet, manövrerbarhet, attackstyrka och övervakningskapacitet. De första båtarna av den nya modellen har levererats till svenska marinen med beteckningen Docksta CB 90HSM”, skriver Saab på sin hemsida.

CB90 Next Generation
CB90 Next Generation.
Foto: (Försvarets Materielverk FMV)
CB90NG
(Foto: Försvarets Materielverk FMV)

”En ny drivlina inklusive en justerad placering av motorn gör tyngdpunkten optimerad, vilket i sin tur gör båten ännu mer stabil, snabbare och mycket tystare”, skriver Saab på sin hemsida.

Det är en modern version med tekniska uppdateringar såväl som bättre specifikationer, skriver Båtliv. Båten har fått två motorer med 900 hästkrafter var och en räckvidd på cirka 300 sjömil.

Längden på CB90 NG är 16,3 meter. Maxfarten med maxlast (24,5 ton) är ”långt över 40 knop”, enligt Saab som också skriver:

”Nya jetdriften körs med högre effektivitet, den totala effektiviteten ökar kraftigt”.

ANNONS
ANNONS

Båten har också fått ett nytt stridsledningssystem och sensorer för övervakning och attackkraft genom Trackfire-systemet

Läs även: Superhemlig vapenorder till Saab – vägrar avslöja köparen [Dagens PS]