Få ställen har besökts så ofta av oss motorjournalister som Kataloniens huvudstad och tillika Spaniens näst största stad. Här testas bilar av olika märken året om i de fantastiska omgivningarna som ramar in en av västvärldens mest tätbefolkade städer. Så låt mig ge dig några tips som inte bara handlar om shopping, tapas och fotboll. 

ANNONS
Barcelona
La Rambla känner nog de flesta till. En shoppinggata som inte bara erbjuder mängder med affärer och restauranger men också människor. (Foto: Pintrest)

Barcelona bjuder på så mycket

För många är Barcelona förknippat med weekendresor för att ströva på den stora shoppinggatan La Rambla, eller att ta en promenad längs Medelhavet och njuta av värmen. Kanske slinker man in på någon tapasbar för att njuta av de spanska läckerheterna eller så köar man till basilikan La Sagrada Familia för att titta på Antoni Gaudís ofullbordade mästerverk.

Barcelona
Som en utväxt mitt i den låga bebyggelsen reser sig Gaudis ofullbordade mästerverk, La Sagrada Familia. (Foto: Håkan Nilsson)

Lite kultur kanske

Är man kulturellt intresserad så blir nog ingen besviken. Det finns mängder av intressanta muséer och utställningar i Barcelona. Ett exempel är Palau Nacional som byggdes för världsutställningen 1929 och som är väl värt ett besök. Det var här som Freddie Mercury och Montserrat Caballe framförde sin majestätiska hymn till staden 1991. (Lite kuriosa: 1997 skulle Saab 9-5 lanseras där men stoppades i sista stund av GM).

Barcelona
Palau Nacional är en majestätisk byggnad som byggdes för världsutställningen 1929 och är idag ett välbesökt muséum. (Foto: Pinetrest)

Bort från La Rambla

Letar man sig ner från La Rambla och till hamnen så hittar man härliga små restauranger och tapasbarer. Eller så tar man en promenad längs Medelhavet och njuter av livet i allmänhet. Nere vid hamnen kan man ta den gamla linbanan Transbordador Aeri del Port vid Barceloneta-stranden upp till berget Montjuïc med en härlig utsikt över staden.

Barcelona
Ta den gamla linbanan upp till berget Montjuïc och upplev Barcelona från ovan. (Foto: Pinetrest)

Staden för sportintresserade

Sport och då framförallt fotboll är synonymt med Barcelona. På den gigantiska Camp Nou kan man se på fotboll i världsklass, något som många svenska turister brukar ägna sig åt när man reser till staden. 1992 stod Barcelona även som värd för den 25:e sommarolympiaden då Sverige tog 12 medaljer men bara ett guld och då genom J-O Waldner i bordtennis. Den stora roddarenan finns fortfarande kvar efter vägen mot Castelldefels och är ett populärt utflyktsmål för lokalbefolkningen.

Barcelona
Camp Nou är en av världens största fotbollsarenor. Att se ”Barca” drilla boll från översta läktare kräver nästan en kikare. (Foto: Pinetrest)

Men det är utanför staden man hittar pärlorna

Men det finns så mycket mer att upptäcka, inte bara i Barcelona utan även i omgivningarna så låt mig ta dig på en resa som bygger på min erfarenhet från ett 70-tal biltester i regionen. En resa som tar dig bort från stadens alla lockelser och ut på den vackra landsbygden med dramatiska bergsformationer och mängder med vingårdar. Kanske en liten resa efter kusten till pärlor som många glömmer bort. Eftersom Barcelona är hemstaden för de spanska biltillverkarna SEAT och CUPRA, så rekommenderar jag att hyra en av deras modeller och ge dig ut på din egen upptäcktsfärd.

Barcelona
Det mysiga Sitges med sin långa strandpromenad och många barer, är väl värt ett besök. (Foto: Håkan NIlsson)

Hyr bil och kör runt

Ta första turen längs kustvägen från Barcelona till Sitges som bjuder på en fantastisk utsikt över Medelhavet. Just Sitges är en mysig liten stad med en lång strandpromenad som är väl värt ett besök. Utanför Sitges hittar vi den makalösa racerbanan Autódromo de Sitges-Terramar som byggdes för den första biltävlingen 1923. Det är en velodrom som tillät extrema farter och som idag står som ett, i stort sett, övergivet monument över dåtidens mäktiga byggnadskonst. Vi motorjournalister använder delar av banan för fotografering ibland.

Barcelona
Den gamla velodromen som byggdes 1923 för dåtidens snabba bilar, används även idag till viss del av oss motorjournalister. (Foto: Håkan NIlsson)

Vill man ta sig ytterligare en bit nedför kusten så kommer man till den gemytliga kuststaden Tarragona med  caféer och genuina restauranger. Här finns mängder med intressanta lämningar från romartiden samt en gammal inomhus-tjurfäktningsarena som numera används för konserter och andra event. Det var här som Seat Tarraco presenterades 2018 och det är från denna stad som bilen fått sitt namn.

ANNONS
ANNONS

Montserrat är det magiska berget ingen glömmer

Barcelona
Den magiska bergsformationen Montserrat bjuder på härliga vägar och vidunderlig utsikt. (Foto: Håkan Nilsson)

Vänder vi istället kursen nordväst från Barcelona kommer vi till den dramatiska bergsformationen Montserrat med härliga vägar och vidunderlig utsikt över det vackra katalanska landskapet. Här finns små pittoreska byar och kloster som är öppna för besök. En halvtimme från berget finns mängder med vingårdar där den kanske mest kända är Cavas Freixenet, berömd för sin högklassiga Cava. Köp med dig en flaska att njuta av när solen går ner efter en dag fylld med nya intryck.

Barcelona
Utsikten från Montserrat är makalös. Nere i dalen bakom berget hittar vi mängder med vingårdar. (Foto: Håkan Nilsson)

Ta dig tid att upptäcka – inte bara shoppa

Som ni ser så har en resa till Barcelona betydligt mer att bjuda på än fotboll, shopping och tapasbarer. Ta dig tid att upptäcka regionen, som vi motorjournalister gjort så många gånger utan att tröttna. Jag lovar att du kommer att få ett minne för livet.