Dagens PS

Apreamare 35 - felsteg eller framtid?

Apreamare
Italienska Apreamare har med sin nya 35 Speedster välkomnat utombordarna ombord på sina klassiska båtar. Galenskap eller framtid undrar vi? (Foto: Apreamare)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 02 aug. 2023Publicerad: 02 aug. 2023

Med rötterna djupt nere i den italienska fiskebåtstraditionen har Apreamare stått för en tradition. Men går det att korsbefrukta med utombordare?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Italienska varvet Apreamare hade premiär i Sverige i slutet på 1990-talet. Jag provkörde det första exemplaret och brottades redan då med mina känslor.

Såhär ser en klassisk Apreamare ut. Du tror att det är en slow-boater men under skalet döljer sig något helt annat. (Foto: Apreamare)

Apreamare har alltid varit både och. Ovan vattenlinjen har den tagit hand om den klassiska italienska fiskebåtstraditionen, med fallande stäv och rund “snipakter”.

Under vattenlinjen har det dock talats ett annat språk. Här lurar ulven i fårakläder då det gömmer sig ett potent V-bottenskrov under den så beskedliga överdelen.

Skön blandning

Resultatet har blivit en skön sleeper. En båt som ser ut att vara en mysig tuff-tuffare men som gått som en snabb familjebåt. Och det är liksom det som varit en stor del av charmen med båten.

Klassiskt snygg italiensk design. Men vad är det som de hängt på därbak? (Foto: Apreamare)

Nu har även varvet tagit steget över till utombordarnas just nu älskade hage. På deras senaste 35 Speedster, som för övrigt har premiär i Cannes i september, har de kastat ut inombordarna och hängt på två Mercury V10 utombordare.

ANNONS
Borta är alla tvivel. Apreamare 35 Speedster är inte längre en ulv i fårakläder. Är det ens en “äkta” Apreamare? (Foto: Apreamare)

Med denna potenta bestyckning lovar varvet 35 knop på topp. Och vackert så. Men med dessa klumpar på akterspegeln går det inte längre att spinna på varvets klassiska stuk och glimten i fårakläderna.

ANNONS

Senaste nytt

Snedsteg eller framtid?

Frågar du mig, tappar varvet nu mycket av sin själ, fascination och kanske till och med sin plats på marknaden. Om det bara är min konservativa hjärna som domderar eller om Apreamare med detta tagit ett rejält felsteg – det återstår att se.

Läs mer om:

Apreamares modeller här

Sätt ny standard med en 100 fots Riva

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS