Planeten, Proxima b, kan ha ett klimat som gör att den kan vara beboelig.

Det hävdar i alla fall brittiska forskare i en ny studie som publicerar sina rön i Astronomy & Astrophysics, rapporterar TT.

Planeten ligger bredvid dvärgstjärnan Proxima Centauri, som är solens närmaste granne i världsrymden, och den upptäcktes i fjol och väckte på en gång stor uppmärksamhet, framgår det.

Proxima b har enligt TT-artikeln nästan lika stor massa som jorden, den kan möjligen också ha ungefär samma temperaturnivåer.

Till planeten är det 4,2 ljusår, vilket är så nära vi kan komma en planet utanför vårt eget solsystem men det bör samtidigt tas i beräkningen att avståndet är i kosmiska mått mätt, vilket innebär att avståndet i själva verket är omkring 40.000 miljarder kilometer. Just detta gör det problematiskt att få exakt grepp om hur jordlik den relativt nyupptäckta planeten är.

Med hjälp av en klimatmodell som använts på jorden – och två möjliga atmosfärer – har de brittiska forskarna försökt skaffa sig en bild av klimatet på Proxima b. Den ena atmosfären som forskarna använt är av samma typ som på jorden, den andra atmosfären har huvudsakligen bestått av kväve.

Det forskarna kommit fram till är alltså att den nyupptäckta planeten kan lämpa sig för liv och att det kan vara beboelig. Man tror att vatten ”mycket väl” kan finnas på planeten, vilket är nödvändigt för om den ska kunna härbärgera liv.

ANNONS
ANNONS

En som däremot är skeptisk till om det faktiskt är så som forskarna tror – eller hoppas – är Carina Persson, astrofysiker vid Chalmers i Göteborg.

”Studien är helt klart jätteintressant. Men det är så mycket man inte vet om den här planeten att jag ändå är tveksam”, säger hon till TT och påpekar att den aktuella planeten ligger ”väldigt nära sin stjärna”.

Det här gör, menar hon, att planetens atmosfär kan ha blåsts bort av solvinden, vilket gör att hela resonemanget kan avfärdas.

Där till konstaterar hon att man inte vet hur Proxima b roterar, planeten kan rent hypotetiskt vända samma sida mot sin stjärna hela tiden – det betyder att förutsättningarna för liv minskar, dessutom kan den rotera på samma sätt som planeten Merkurius – alltså tre gånger kring sin axel och samtidigt två gånger runt sin stjärna.

Det har forskarna å andra sidan, skriver TT, tagit med i sin studie men om rotationen fungerar på det sätt som nämns så påverkar det klimatet negativt, enligt rönen.

MISSA INTE: Ny forskning: Åldern då du peakar i livet [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: 10 bilder som ska beskriva jorden för utomjordingar [DagensPS.se] >