Vulkanutbrottet i Tonga störde gps-system

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
Tonga
Vulkanutbrottet i Tonga för 1,5 år sedan störde gps-signaler runt om i världen. (Foto: Tonga Geological Services)

Vulkanutbrottet i Tonga i början av förra året skapade en superplasmabubbla som störde gps-system runt om i världen under flera dagar. 

ANNONS
ANNONS

Enligt rymdforskare skapades den största superplasmabubblan som någonsin uppmätts vilket i sin tur störde navigeringssystemen i norra Australien upp till fem timmar, skriver Ny Teknik.

Vulkanutbrott drabbade gps-signaler

Det var framför allt gps:er inom inom jordbruk, gruvdrift och byggnadssektorn i Australien som påverkades av vulkanutbrottet som spridde materia nära sex mil upp i luften, men även gps-signaler i andra delar av världen drabbades under flera dagar som följd – eftersom utbrottet orsakade en våg i jonosfären som cirklade runt jorden fyra gånger.

ANNONS
ANNONS

Satelliter sänder signaler genom jonosfären

Jonosfären, som utgörs av plasma, sträcker sig från omkring 80 kilometer från jordens yta och satelliter sänder sina radiosignaler genom jonosfären till mottagare nedanför. Detta kan alltså störas av naturkatastrofer som Tongas vulkanutbrott.

“Genereringen av plasmabubblor beror på en hel del olika saker. Det är en ganska komplicerad händelse,” säger rymdfysikern Colin Waters vid australiensiska University of Newcastle.

Läs även: Vulkanutbrott vid Mexico City: Kan behöva utrymma

Läs även: Vulkan på Hawaii kan bevisa teori

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.