Dagens PS

Världens äldsta bumerang hittad i grotta – i Polen

Världens förmodligen äldsta bumerang har hittats i en grotta i Polen
Världens förmodligen äldsta bumerang har hittats i en grotta i Polen. (Foto Science in Poland)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 12 juli 2025Publicerad: 12 juli 2025

En 40 000 år gammal bumerang har hittats i en grotta i södra Polen. Det är inte bara världens äldsta bumerang, utan också ett av världens allra äldsta avancerade verktyg. Fyndet visar att tidiga homo sapiens var mer tekniskt avancerade än vi hittills trott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bumeranger brukar förknippas med Australiens urbefolkning, där de äldsta exemplaren är cirka 10 000 år gamla. Men nu visar forskning att den allra första bumerangen kan vara polsk – och fyra gånger äldre.

Det rapporterar Courthouse News Service och flera andra medier, med hänvisning till en ny forskningsstudie publicerad i PLOS ONE.

Fyndet gjordes redan 1985, då arkeologer hittade det halvmåneformade objektet tillsammans med benrester, enklare verktyg, pärlor och hängen, djupt inne i Obłazowa-grottan i södra Polen.

”Föremålet har alla de kännetecken som bumeranger som används av aboriginer i Queensland har än i dag,” säger Paweł Valde‑Nowak, arkeolog vid Jagellonska universitetet i Kraków som ledde utgrävningen och är medförfattare till studien, i ett mejl till tidskriften Live Science.

Tre professorer i forskarteamet: Paweł Valde-Nowak, Sahra Talamo och Adam Nadachowski.
Tre professorer i forskarteamet: Paweł Valde-Nowak, Sahra Talamo och Adam Nadachowski (Foto: CC-BY 4.0)

En tidigare analys uppskattade bumerangens ålder till cirka 18 000 år, men ny teknik ger en annan bild. Genom kol-14-analyser och DNA-studier av benrester, inklusive ett mänskligt tumben, som hittades i samma arkeologiska skikt, har ett forskarteam i Bologna omdaterat hela fyndigheten, inklusive bumerangen, till att vara mellan 39 950 och 41 670 år gammal.

Det skulle göra bumerangen till ett av världens äldsta verktyg, konstaterar forskarna.

Läs även: Neandertalarnas fettfabrik hittad, unikt fynd i Tyskland, Dagens PS.

Bumerang snidad ur en mammutbete

ANNONS

Bumerangen är 72 centimeter lång och snidad ur en mammutbete. Att det rör sig om just en bumerang råder det ingen tvekan om.

“Dess böjda form, platt-konvexa tvärsnitt och mått stämmer överens med de bumeranger vi sett i Queensland,” säger Valde‑Nowak.

Den snidade beten tros kunna flyga, men i likhet med de tidiga Queensland-bumerangerna och till skillnad från nyare varianter, kommer den troligen inte tillbaka till kastaren. Dess storlek och form gör det osannolikt, anser forskarna.

Sahra Talamo professor vid universitet i Bologna tror att bumerangen haft en rituell eller schamanistisk funktion. Teorin stöds av dess dekorationer, pigment och blanka yta – i kombination med att den låg intill ett mänskligt tumben placerad i en cirkel av stenar, skriver New Scientist.

Forskarna är inte helt säkra, men drar paralleller till grottmålningar i Frankrike och Spanien från samma tid, där avbildade händer saknar fingrar, vilket anses ha symbolisk betydelse.

Det skulle också kunna vara fråga om ett vapen.

Läs även: Graffiti avslöjar vilka som byggde pryamiderna, inte slavar. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

En ny förståelse för Homo sapiens

Bumerangfyndet är en viktig pusselbit för att förstå våra förfäders tekniska och kulturella förmågor. Att ett så välarbetat verktyg kan dateras till de tidigaste faserna av äldre stenåldern, när Homo sapiens började etablera sig i Centraleuropa, är en stor upptäckt.

ANNONS

Eftersom inga flisor av elfenben hittades på utgrävningsplatsen, måste bumerangen ha snidats på annan plats och fraktats dit. Det understryker ytterligare föremålets betydelse, anser forskarna.

Studien i PLOS ONE pekar på att grupper av Homo sapiens i Europa var på plats och utvecklade både avancerade verktyg och regionala, symboliska traditioner långt tidigare än man trott.

Obłazowa-grottan i södra Polen upptäcktes av forskare 1985 och är en rik arkeologisk fyndplast med flera lager.
Obłazowa-grottan upptäcktes av forskare 1985 och är en rik arkeologisk fyndplast med flera lager. (Foto: Jerzy Opioloa, CC BY-SA 4.0)

Obłazowa-grottan är en rik arkeologisk fyndplats med flera lager som vittnar om att den först beboddes av neandertalare och senare av Homo sapiens. Analysen visar att tummen som påträffades med bumerangen har tillhört en Homo sapiens.

Att kunna datera den här typen av platser och föremål med så hög precision ger nya, värdefulla insikter om människans kulturella och teknologiska utveckling, konstaterar forskarna.

”Det är avgörande för att förstå variationen i ritualer och konstnärliga uttryck bland Homo sapiens-grupper, och för att spåra ursprunget till innovationer,” skriver de i studien.

Utgrävningarna vid Obłazowa-grottan fortgår, med hjälp av allt mer avancerade analysmetoder. Fyndet av bumerangen kan vara bara början.

Läs även: Tusenårigt svärd hittat av en slump. Dagens PS



Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS