Sugen på att arbeta fyra dagar i veckan i stället för fem utan lägre lön? Vadå? Jo, det finns lite finstilt att läsa om din nya arbetstid innan du skriver på.
Tyska målet: Tre dagars helg för alla


Mest läst i kategorin
Det är den nye tyske förbundskanslern Friedrich Merz och hans regering som är inne och funderar kring arbetstid och arbetsvecka.
Grundtanken i resonemanget är att man, i stället för åtta timmar per dag fem dagar i veckan, ska kunna arbeta fyra dagar och då tio timmar dagen. Same same but different, alltså.
I en tysk opinionsundersökning, tillförlitlig eller ej, säger 38 procent av de svarande att de är för en fast arbetsvecka, skriver Merkur.
38 procent vill ha en sådan vecka, med möjlighet att fördela de 40 timmarna på färre dagar, medan 20 procent är negativa och 37 procent inte tar ställning alls i frågan.
Kortad arbetstid: Omöjligt i Sverige men snart spansk verklighet. Dagens PS
Mer flexibel arbetstid och längre helg
De som är för veckoarbetstid i stället för fastställd dagarbetstid motiverar det med att det blir mer flexibelt och ger möjlighet till långhelg. Det är ett argument 82 procent av de positiva påpekar.
44 procent av de positiva menar att det även är mer flexibelt för arbetsgivarna, eftersom de då inte blir bundna av den i dag lagstadgade maximala arbetstiden på åtta timmar per dag.
Som lagen i Tyskland ser ut är åtta timmar max. Undantag är okej i så motto att arbetsdagar på tio timmar accepteras om den anställde inte arbetat mer än åtta timmar i snitt per arbetsdag de senaste 24 veckorna.
Inom EU finns ingen maximal daglig arbetstid, i stället en maximal arbetstid per vecka.
EU-regeln är att anställda får arbeta högst 48 timmar per sjudagars-period, inklusive övertid.
Kortare arbetstid: Katastrof eller inte så farligt? Dagens PS

”Blir påfrestande”
De som är emot förändringen menar att produktiviteten sjunker när man arbetar längre arbetspass än åtta timmar. Det tror 66 procent av motståndarna.
Nästan lika många av dem, 61 procent, mena r att längre arbetsdagar blir påfrestande.
Den nya tyska koalitionsregeringen har skrivit in mer flexibilitet i sin programförklaring.
“Därför vill vi, i enlighet med det europeiska arbetstidsdirektivet, skapa möjligheten till en veckovis snarare än en daglig maximal arbetstid, också och särskilt i syfte att nå en bättre kompatibilitet mellan familj och karriär”.
Arbetsgivarna är skeptiska
Från arbetsgivarhåll är man relativt skeptisk till fyradagarsveckan. I en analys från mars i år tror endast 20 procent av de tillfrågade företagen att reformen är möjlig att genomföra.
De flesta företag tror dessutom på högre personalkostnader i slutänden, eftersom de skulle behöva anställa fler för att klara beställningar den femte dagen i veckan.
Svenskar jobbar mest i Norden – men frågan splittrar. Dagens PS
Skilda verkligheter om arbetstiden: “Åk till Köpenhamn”. Realtid
Fackförbunden som kräver kortare arbetstid. E55

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.