Dagens PS

Så ska Tyskland stoppa utsläppen

Tyskland
Nu ska Tyskland göra en 15-årig satsning där den här synen ska bli ovanligare. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 mars 2024Publicerad: 12 mars 2024

Ett mångmiljardprogram ska städa upp utsläppen från stål, glas och cement. Nu lanserar Tyskland en 15-årig storsatsning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Greenwashing” brukar sällan vara ett positivt begrepp. Tyskland hoppas att ”Industrial Greening Push” ska bli det.

Så lyder den engelska titeln för den satsning den regerande tyska koalitionen nu gör. Tysklands styrande koalition har som mål att koldioxidutsläppen ska minska med två tredjedelar fram till år 2030.

På väg mot klimatneutralitet år 2045 ska Tyskland städa upp sin energiintensiva tillverkningssektor, något man ser som avgörande för att nå målen.

558 miljarder

Regeringen har avsatt totalt motsvarande 558 miljarder kronor för omställningen och i den nu lanserade delen, som initialt handlar om att hjälpa stål- och cementindustri liksom andra tunga industrier att bli gröna, satsar man motsvarande 45 miljarder kronor.

”I dag är en bra dag för Tyskland som industrination, för klimatet och för hållbara jobb”, säger vice förbundskansler Robert Habeck, som presenterade detaljerna vid en presskonferens i Berlin, refererad av Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

”Flera miljoner ton”

”Enbart de subventionerade anläggningarna från den första budrundan kommer att spara flera miljoner ton koldioxid”, tillägger han.

ANNONS

Enligt programmet kommer regeringen att kompensera företag inom sektorer som stål, cement och glas för extra kostnader när de går över till renare teknik och lämnar konventionella processer.

De sökande ska presentera sina satsningar och hur mycket stöd som behövs, innan pengarna fördelas.

Bra, säger företagen

Arbetsgivarorganisationen BDI välkomnar regeringens satsning och säger att statlig finansiering är nödvändig för klimatneutralitet.

”De högre driftskostnaderna för nya industrianläggningar är avsevärda och motiverar intensivt politiskt stöd”, säger BDI:s ordförande Siegfried Russwurm.

Ambitionen är att få bort de cirka 350 miljoner ton koldioxid som kommer ur framförallt stål, kemikalier, cement, papper och glas.

“Det är viktigt att företag nu snabbt kommer igång med sina avkolningsprojekt och kan räkna med politiskt stöd för att göra det”, säger arbetsgivarbasen Russwurm.

Läs även:

ANNONS

Goda råd dyra när Tyskland sänker Östeuropa – Dagens PS

BNP-panik i Tyskland – prognosen rasar – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS