Extremvärmen dödar. Det senaste extremvädret tog livet av 1 500 människor i tolv städer i Europa, konstaterar forskare.
Så många dog av senaste värmeböljan


Mest läst i kategorin
Extrem värme dödar och dess dödliga påverkan växer i takt med att den av människan skapade klimatkrisen höjer temperaturen.
Det är slutsatsen i en ny studie av den extremvärmebölja som drabbade Europa mellan 23 juni och 2 juli i år, den senaste i en lång rad, skriver CNN.
Under perioden steg temperaturen i många delar av Europa över 38 grader Celsius, vilket stängde städer, skapade skogsbränder och fick människor att kämpa för att klara sig.
Ett forskarteam, lett av Imperial College London, har nu studerat de tio dagarnas extremvärme med data från 12 europeiska städer. Bland städerna finns London, Paris, Aten, Madrid och Rom.
Extremväder: Ingen går säker – utom Munkfors. Dagens PS
Två av tre döda av extremvärmen
Forskarna använde historiska väderdata för att beräkna hur intensiv värmen skulle ha varit utan vår förbränning av fossila bränslen.
De tog sedan data kring värme och antalet dagliga dödsfall för att uppskatta antalet döda.
De fann att ungefär 2 300 personer dog under tio dagar av värme i de tolv städerna och konstaterade, utifrån jämförelsetal, att det var ungefär 1 500 fler än vad som skulle ha dött utan de klimatförändringar vi åstadkommit.
Ett annat sätt att formulera samma sak är att global uppvärmning var ansvarig för 65 procent av det totala antalet döda.
Mitt i extremvärmen: EU:s nya tuffa klimatmål. Dagens PS

”Enorma ökningar”
“Resultaten visar hur relativt små ökningar av de högsta temperaturerna kan utlösa enorma ökningar av dödsfall”, skriver studiens författare.
Klimatförändringarna var ansvariga för den stora majoriteten av värmedödsfallen i vissa städer. I Madrid stod de för cirka 90 procent av de uppskattade dödsfallen, enligt analysen.
Studiens fokus på tolv städer gör den till en ögonblicksbild kontra det totala antalet dödsfall i extremvärmen över hela Europa, vilket forskare uppskattar kan vara upp till tiotusentals människor.
”Värmeböljor lämnar inte spår av förödelse som skogsbränder eller stormar”, säger Ben Clarke, författare till studien och forskare vid Imperial College London.
”Deras effekter är mestadels osynliga men förödande. En förändring på bara 2 eller 3 grader Celsius kan betyda skillnaden mellan liv och död för tusentals människor”.
Förnybar energi nödvändig
Slutsatsen är den givna och många gånger upprepade, men aldrig på allvar accepterade.
Världen måste sluta förbränna fossila bränslen för att stoppa värmeböljor från att bli hetare och dödligare, och städer måste snabbt anpassa sig, konstaterar klimatforskaren Friedrike Otto.
”Att övergå till förnybar energi, bygga städer som tål extrem värme och skydda de fattigaste och mest utsatta är absolut nödvändigt”, säger hon hos CNN.
Extremväder höll 242 miljoner elever borta. Dagens PS
Värmen hotar EU:s tillväxt – då vill unionen köpa sig fri. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.