Smältande isar, militära muskler och en kapplöpning om framtidens tillgångar. I skuggan av klimatkrisen växer spänningarna i Arktis – och det är inte USA som håller taktpinnen.
Putin trappar upp i Arktis – USA halkar efter när isen smälter


Mest läst i kategorin
Redan 2007, långt innan Donald Trump började flirta med tanken att köpa Grönland, planterade ryska forskare en flagga på havsbotten 4 000 meter under Nordpolen.
En symbolhandling som markerade Moskvas ambitioner i Arktis. Idag förverkligas de i full skala.
Medan istäcket krymper i rekordfart, enligt NASA uppmättes i år den lägsta vinterisnivån på nästan 50 år, flyttar Ryssland fram positionerna. Och även USA och Kina växlar upp.
Läs mer: Arktis domineras av Ryssland och Kina, konflikt hotar med väst. Dagens PS
Arktis smälter i rekordfart
Växthuseffektens smältande isar har placerat polarregionen mitt i den geopolitiska maktkampen. Ett isfriare Arktis öppnar upp nya transitleder för fartyg och gör naturtillgångar i form av olja, gas och sällsynta mineraler mer lättillgängliga. Det ökar stormakternas polaraptit och militära närvaro i området.
“Stormakternas växande intresse för Arktis hänger direkt samman med klimatförändringarna,” säger säger James Rogers, chef för Tech Policy Institute vid Cornell University, till Newsweek.
I vintras täckte isen 5,53 miljoner kvadratkilometer av Arktis yta, vilket är 1,1 miljoner mindre än året innan och vissa klimatmodeller pekar mot isfria somrar redan 2050.
”Arktis värms upp fyra till sju gånger snabbare än resten av världen,” säger James Rogers.
Läs mer: Så ska forskarna återfrysa Arktis. Måste använda alla verktyg. Dagens PS
Senaste nytt
Putins nya maktspel i norr
President Vladimir Putin kallade nyligen Arktis för ett potentiellt krigsområde under ett forum i Murmansk – hemmahamn för den ryska nordflottan. I samma andetag kritiserade han Nato för att öva i regionen, särskilt efter Sveriges och Finlands inträde i alliansen.

Moskva har intensifierat sin militära närvaro med nya baser, drönarskvadroner och kärnvapenbestyckade ubåtar som nyligen lanserade Perm, utrustad med hypersoniska Zircon-missiler.
”Ryssland har investerat tungt i sin arktiska säkerhet sedan åtminstone 2014,” säger Rogers.
Landet planerar också att utöka sin flotta av isbrytare från 11 till 17, för att säkra den norra sjövägen (NSR) – den kortaste sjövägen mellan Europa och Asien.
USA och Kina långt ifrån isbrytare och initiativ
USA:s närvaro i Arktis är än så länge betydligt mer begränsad. Landet har två fungerande isbrytare – jämfört med Rysslands 55.
Kina har fyra, och planerar fler och intensifierar även sitt samarbete med Ryssland.
I oktober observerades ryska och kinesiska örlogsfartyg bara 70 mil från Alaskas kust. Tidigare i år patrullerade bombplan från båda länderna i området, vilket fick USA och Kanada att skicka upp stridsflyg.
”Det krävs inte mycket fantasi för att se ett större kinesiskt-nationellt flottuppdrag i Arktis om 20–30 år,” säger Malte Humpert från tankesmedjan Arctic Institute till Newsweek.
Utan en förstärkt och mer synlig amerikansk närvaro i Arktis riskerar USA att förlora strategiskt inflytande till Ryssland och Kina, vilket kan få långsiktiga konsekvenser för säkerheten och geopolitiken i regionen, varnar han.
Den amerikanska kustbevakningen har flaggat för behovet av fler fartyg – men saknar resurser.
Nato saknar strategi för Arktis
Enligt en rapport från Center for European Policy Analysis (december 2024) saknas det en gemensam operativ plan för Arktis inom Nato.
Amiral Robert Murrett konstaterar: ”Våra intressen i Arktis sträcker sig långt bortom Grönland och handlar om ekonomi, säkerhet och miljö.”
Och medan stormakterna rustar upp, håller isen på att smälta bort.

Hotar hela systemet
Miljö- och naturrättsorganisationer som Greenpeace och WWF ser med stor oro på maktkampen om Arktis naturresurser och varnar för långsiktiga konsekvenser, för allt från djurliv till världens klimat.
“Det som händer i Arktis stannar inte i Arktis, skriver Martin Sommerkorn, Head of Conservation, WWF Global Arctic Programme, i ett debattinlägg på WWF“.
Om klimatkris och smältande isar används som ursäkt för att utvinna mer fossila bränslen, skapas en negativ spiral som förvärrar klimatförändringarna och hotar ekosystemet på hela planeten jorden.
Missa inte: Varning till världen: Nu slås Arktis rekord. Dagens PS

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.