Asiatiska länder beklagar Donald Trumps agerande och säger sig ”chockade”. Japans premiärminister är ”besviken” över USA:s beslut.
Premiärministern: "Besviken på USA"


Mest läst i kategorin
USA meddelar i diktat till Japan att man ensidigt höjer tullarna på japanska varor till 25 procent från 1 augusti i år.
Japans premiärminister Shigeru Ishiba reagerar med att uttrycka besvikelse över USA:s agerande. Landets chefsförhandlare har besökt USA för diskussioner sju gånger utan att se något konkret resultat av samtalen, skriver Dagens näringsliv.
De nu presenterade tullhöjningarna mot flera asiatiska länder beskrivs som ”djupt beklagliga” av Japans premiärminister.
Shigeru Ishiba betonar samtidigt att Japan inte kommer att ge efter i kampen för ett rättvist handelsavtal och att man inte tänker gå med på några ”förhastade kompromisser”.
Senaste budet – tidsfristen för tullar skjuts fram. Dagens PS
”Fortsätter förhandlingarna”
“Vi kommer att fortsätta förhandlingarna med USA. Vi skyddar nationella intressen och söker ett avtal som gynnar båda parter”, sade Ishiba efter ett möte med sin regering, enligt nyhetsbyrån Kyodo.
Donald Trump har tidigare betonat att företag som flyttar produktion till USA kommer att vara befriade från tullar, men japanska investeringar i amerikansk industri har ännu inte gett lägre tullar.
Nippon Steel köpte nyligen US Steel i en affär på motsvarande drygt 150 miljarder kronor och Softbank planerar ett miljardbygge i Arizona.

Tynger redan Japan
Japans handelsöverskott mot USA var 59 miljarder dollar förra året och de sektorspecifika tullar USA inför, med 25 procent på bilar och bildelar samt 50 procent på stål och aluminium, har redan börjat tynga den japanska exporten och öka risken för en recession i ekonomin.
Premiärminister Ishiba erkänner att parterna ”inte är överens i vissa frågor” men hävdar ändå att ”trots tullhöjningen har vi sett framsteg i förhandlingarna”.
Den japanska regeringen säger att den ska fortsätta driva tuffa men nödvändiga frågor.
”Japan och USA är tyvärr inte överens, just för att den japanska regeringen har valt grundliga förhandlingar framför enkla kompromisser. Vi söker det som är nödvändigt och skyddar det som måste skyddas”, konstaterar premiärministern.
Storbanken: Världen delas upp i dessa tre block. Dagens PS
Fem länder i fokus
Fem sydostasiatiska länder har nu mottagit Trumps diktat via brev och där ingår Thailand, Indonesien och Malaysia. De tre är länder som haft nära handel med USA under många decennier.
Thailand hade en delegation i USA och presenterade nya förslag under helgen, utan gensvar.
”Jag är lite chockad över brevet”, sade Thailands finansminister Pichai Chunhavajira till lokala medier tisdag morgon.
Flygplan och naturgas
Thailand har erbjudit sig att köpa flytande gas från Alaska och lägga en stororder på nya Boeing-plan till Thai Airways.
Dessutom lovar man att öppna den thailändska marknaden för amerikanska jordbruksprodukter, allt åtgärder för att minska Thailands handelsöverskott mot USA, nästan 50 miljarder dollar, med 70 procent inom fem år.
Trump pressar världshandeln – nya hot mot BRICS och Kina. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.