80 år efter Nazitysklands kapitulation och andra världskrigets slut. Då tvingas Tyskland hantera de extremister som vill skriva om historien.
Så vill extremhögern skriva om historien


Mest läst i kategorin
Med tiden som går och levande vittnen som försvinner, ökar möjligheterna att skriva om historien. Det har nu blivit en realitet i Tyskland, där extremhögern nu vill försöka skriva om historien, skriver Yle.
”Tysk historia görs dålig och skrattretande, konstaterade Alternative für Deutschlands politiker Björn Höcke i ett uppmärksammat tal redan för ett antal år sedan.
Han ville se en helomvändning i den tyska minneskulturen vilket sedan blivit en ledstjärna för AfD.
Merz vald till kansler – nu väntar nästa utmaning. Dagens PS
Extremhögern i Tyskland: ”Vill ändra historien”
”AfD har en historiepolitisk agenda och det har man haft redan länge. En mycket central punkt är just den vändning som Höcke talar om när det gäller hur man minns andra världskriget och nazitiden”, säger extremismforskaren Volker Weiss.
Som konkret exempel nämner han angrepp på institutioner som upprätthåller olika minnesorter som till exempel koncentrationsläger. Man ifrågasätter allt från finansiering till utställningar och program.
Man väljer att beskriva nazisterna som ”socialister” eller gör man som AfD:s hedersordförande Alexander Gauland och betecknar Adolf Hitler och nazisterna som enbart en ”fågelskit” i över 1 000 år av framgångsrik tysk historia, refererar Yle.

Senaste nytt
”Undergräver vetenskapen”
”Det handlar om ett systematiskt försök att undergräva vetenskapen och den allmänna medvetenheten i samhället”, säger historikern Martin Cüppers.
När AfD-politiker som Björn Höcke i sina tal använder sig av förbjudna slagord som ”Alles für Deutschland”, Allt för Tyskland, hämtat från nazisternas paramilitära organisation SA har det enligt Cüppers ett klart syfte.
”Man vill bryta tabun för att det på så sätt ska bli enklare att i större skala angripa vår minneskultur”, säger Cüppers.
Att ytterhögerns angrepp på historiesynen och historieskrivningen under de senaste åren ytterligare har tagit fart hänger enligt extremismforskaren Volker Weiss ihop med två saker.
När man i dag minns krigsslutet i Europa är det i Tyskland i ett politiskt läge där ytterhögerpartiet AfD enligt vissa opinionsmätningar kan vara på väg att bli det största partiet i landet.
Oroad över de konservativa
”Vi ser förstås en stor mobilisering, men det som verkligen oroar mig är att de konservativa partierna verkar vara beredda att hoppa på tåget”, säger Volker Weiss.
”Från AfD:s sida presenterar man sig som ett borgerligt parti berett till samarbete med Kristdemokraterna med målet att stämpla alla andra som socialister. Eller De gröna som ett återuppstått kommunistparti. Att vissa konservativa tycks vara beredda att gå in för ett sådant här samarbete ger mig mer huvudvärk än AfD i sig”, säger Volker Weiss.
Därmed finns även paralleller till Sverige och hur tre borgerliga partier valt att ingå ett samarbete med AfD:s motsvarighet Sverigedemokraterna, trots ett tidigare intensivt motstånd mot partiet.
Så ska Tyskland frigöra sig från USA. Dagens PS
Merz chockartade start kan prägla hans tid vid makten. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.