Dagens PS

Fransk partiledare fick sparken – gick till jobbet i alla fall

Sparken
Franska Rrepublikanernas förre (?) partiledare Eric Ciotti. (Foto: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Det är inte många som fortsätter att gå till jobbet efter att ha fått sparken – men det är just vad den franske politikern Éric Ciotti gjorde på torsdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under onsdagen sparkade det franska högerpartiet Republikanerna sin partiledare Éric Ciotti, som efter EU-valet uttalade sig positivt om en allians med Marine Le Pens ytterhögerparti Nationell samling som gjorde ett superstarkt EU-val.

Låste in sig på onsdagen

Uttalandet var inte populärt bland meningsmotståndare i Republikanerna, och Éric Ciotti låste in sig på partiets högkvarter med motiveringen att “hot mottagits” och att han måste “skydda personalen”.

“Om vi måste så kommer vi att bära ut honom från detta kontor som tillhör ättlingarna till Charles de Gaulle“, sade parlamentsledamoten och partitoppen Aurélien Pradié till France 2 på onsdagen.

Senare på onsdagen fick han sparken och uteslöts ur partiet av en enig partistyrelse, rapporterar Le Monde.

Partiet har rasat sedan Sarkozy

Éric Ciotti vägrade dock godta uteslutningen, som enligt honom bryter mot partistadgarna och kan få rättsliga konsekvenser.

På torsdagen gick han trotsigt till jobbet och struntade i att han blivit utesluten.

ANNONS

“Jag är partiets ordförande. Jag är på väg till mitt kontor och så är det med det”, sade han till ett samlat pressuppbåd utanför partiets högkvarter i Paris enligt TT.

Éric Ciotti tillhör en högerfalang inom Republikanerna, som är ett center-höger-parti som haft presidentposten i Frankrike vid ett flertal tillfälle, senast med Nicolas Sarkozy 2007-2012. Sarkozy dömdes dock för att ha mutat en domare, och sedan dess har Republikanerna haft det tufft. I EU-valet fick partiet bara drygt sju procent av rösterna.

Läs även: Stort säljtryck på Frankrikes statsobligationer – nyval spökar (Dagens PS)

Läs även: Macrons Le Pen-duell: “Fara för nationen” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS