Dagens PS

Det här oroade väljarna mest inför EU-valet

En bild på människor som går på en gata i Polen och en annan bild som visar rösträkning vid EU-valet.
Klimatet oroar väljare i Sverige mer än i andra delar av Europa. (Foto: Jakub Żerdzicki, Unsplash och Johan Nilsson, TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Det var mycket som bekymrade väljarna inför EU-valet, visar nu data från de största medlemsländerna, bland annat från Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En undersökning utförd av opinionsplattformen Focaldata, delad med Reuters, visar att ekonomiska förbättringar och minskad inflation var de viktigaste frågorna för väljarna inför helgens EU-val. 

Undersökningen genomfördes den 6 juni.

Nationalistiska partier gick framåt

Internationella konflikter och krig rankades som den näst viktigaste frågan, följt av invandring och asylsökande. Undersökningen omfattade 6 000 medborgare från Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Polen och Sverige.

Preliminära valresultat visade att nationalistiska och euroskeptiska partier fick ökat stöd. Dessa partier kampanjade på att begränsa migrationen, ta tag i ekonomiska problem och avskaffa miljöpolitiska åtgärder.

ANNONS

Senaste nytt

Ekonomin viktig

Väljarna i Tyskland, Frankrike och Italien angav ekonomiska frågor som deras viktigaste frågor vid valet, med invandring som en viktig fråga i Frankrike och krig som den andra viktigaste i Italien och Spanien.

Tyska väljare satte invandring och asylsökande högst på sin lista, följt av krig och ekonomiska bekymmer.

ANNONS

Klimatförändringar placerades på femte plats över viktiga frågor som påverkade valet, bakom “minskad ojämlikhet” som rankades som fjärde.

Klimatet viktigt i Sverige

Europas gröna partier var bland de största förlorarna i valet, med förväntade förluster på 18 platser, vilket skulle lämna dem med sammanlagt 53 EU-parlamentsledamöter.

I Sverige och Spanien var klimatförändringar en större oro, placerad på tredje plats, särskilt på grund av de långvariga torrperioderna som har drabbat många delar av världen under senare åren.

Pekar på växande missnöje

Denna klimatoro speglades av att Miljöpartiet i Sverige ökade med 2,3 procent från förra EU-valet och landade på sammanlagt 13,8 procent, vilket ger tre mandat i EU-parlamentet.

Valresultaten som helhet pekar på ett växande missnöje med nuvarande EU-politik bland många väljare, vilket kan leda till betydande förändringar i framtida politiska prioriteringar inom unionen, skriver Reuters. 

Läs även: Massiv desinformation hotar EU-valet. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS