Dagens PS

Mediachef åtalad för stor penningtvätt

Mediachef åtalas för stor penningtvätt
Den omfattande penningtvätt Epoch Times finanschef nu åtalas för har bland annat innefattat att man nyttjat olika kryptovalutor. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Epoch Times finanschef Weidong Guan har gripits av polis. Han kommer nu att åtalas för en storskalig global penningtvätt under ett antal år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Epoch Times är det konservativa globala nyhetsmediet som kopplats till att ha anknytningar den kinesiska religiösa gruppen Falun Gong.

NBC News och andra har rapporterat om kopplingen till den kinesiska grupp, som under de senaste åren stöttat Donald Trump som man ser som en allierad mot Kinas styrande kommunistparti.

I Sverige har en svensk utgåva av Epoch Times funnits som webbtidning sedan 2006 och som veckotidning i tabloidformat sedan 2021.

Greps och åtalas

Epoch Times finanschef Weidong ”Bill” Guan har gripits och anklagas nu för ett globalt system där man tvättat minst 67 miljoner dollar i svarta pengar.

Systemet inkluderar enligt federala åklagare kryptovaluta, tiotusentals förbetalda betalkort, bedrägeri med arbetslöshetsersättningar och stulen personlig information och har använts för att åstadkomma en ”massiv ökning” av Epoch Times årliga intäkter.

Finanschefen åtalas nu i en amerikansk distriktsdomstol för ett fall av konspiration för att begå penningtvätt och två fall av bankbedrägeri.

Guan greps söndag morgon och erkände men släpptes måndag eftermiddag med reserestriktioner.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Tiotals miljoner”

Guan “konspirerade med andra för att gynna sig själv, medieföretaget och dess dotterbolag genom att tvätta tiotals miljoner dollar i bedrägligt erhållna arbetslöshetsförsäkringsersättningar och andra brottsliga intäkter”, säger advokaten Damian Williams i ett uttalande citerat av CNBC.

“När banker ställde frågor om medlen, påstås Guan ljugit upprepade gånger och påstå falskt att medlen kom från legitima donationer till medieföretaget”, tillägger Williams.

Pekar ut företaget

Epoch Times nämns inte namn i åtalet men åklagaren hävdar att penningtvätten gynnade ”ett multinationellt medieföretag med huvudkontor på Manhattan, New York”.

Epoch Times har sitt huvudkontor på West 28th Street på Manhattan.

Åklagare hävdar att Guans och hans medkonspiratörers upplägg fick företagets intäkter att gå från “ungefär 15 miljoner dollar till cirka 62 miljoner dollar” mellan 2019 och 2020.

Kryptovaluta

ANNONS

Från 2020 till 2024 ska man ha använt en kryptoplattform för att köpa tiotals miljoner dollar illegala medel till rabatterade priser, på 70 till 80 cent på dollarn, i utbyte mot kryptovaluta.

Brottsintäkterna, som kom från källor inklusive “bedrägligt erhållna arbetslöshetsförsäkringsförmåner”, laddades på tiotusentals förbetalda betalkort, enligt åklagaren.

Efter att ha köpt intäkterna ska man ha använt stulen personligt identifierbar information för att öppna olika typer av konton och överföra intäkterna till bankkonton.

Långa straff

En advokat för Guan kunde inte omedelbart nås, men ett ärendedokument visade sent på måndagen att Guan hade utsetts till offentlig försvarare.

Bankbedrägerierna har vardera ett maxstraff på 30 års fängelse, medan konspirationen har 20 års maxfängelse.

Läs mer:

Så hanterar kriminella pengar – med statens tillstånd. Dagens PS

ANNONS

Nätverken bakom pengatvätten – gängledare berättar. Dagens PS

Svenska tullen maktlös mot penningtvätt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS