Dagens PS

Kina-offensiven: Kvinnor "uppmuntras" på telefon att föda barn

Kina vill få bukt med sin krympande befolkning och pressar kvinnor att föda fler barn
Kina vill få bukt med sin krympande befolkning och "uppmuntrar" nu kvinnor att föda barn. (Foto: Pixabay)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 13 maj 2025Publicerad: 13 maj 2025

Födelsetalen sjunker världen över, även i Kina. Nu tar myndigheterna till drastiska åtgärder för att vända trenden och ringer upp kvinnor för att pressa dem att skaffa barn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är du gravid? Planerar du att bli gravid? När hade du din senaste mens? Det är frågor som kinesiska kvinnor i fertil ålder kan behöva besvara på telefon, när lokala myndighetsrepresentanter ringer upp.

“Det var konstigt”, säger 34 åriga Wen i staden Chengdu som blev uppringd på jobbet och tillfrågad om när hon skulle bli mamma.

Hon tolkade det som att myndigheterna satte press på henne, rapporterar SR.

Del i Kinas bäbisoffensiv

Samtalen till kvinnor är en del i en omfattande kampanj för att få bukt med Kinas fallande födelsetal. Kinas kvinnor föder i snitt 1,09 barn, enligt landets statistikbyrå. Klart färre än de 2,1 barn per kvinna, som krävs för att en befolkning ska hålla sig konstant.

I nuvarande takt riskerar 1,4 miljarder kineser krympa till en halv miljard på bara en generation, vilket bekymrar ledningen i Peking.

Läs även: Så många barn krävs för att mänskligheten inte ska dö ut. Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

Vill “uppmuntra” kvinnor

Med den nya kampanjen vill myndigheter samla in data för att förstå vad som ligger bakom de sjunkande födelsetalen. Framför allt ska kvinnor i åldern 15 till 49 “uppmuntras” att skaffa fler barn.

Med telefonsamtal, hembesök, massutskick och gratis folsyra ska antalet kineser öka igen. Vissa kvinnor har till och med erbjudits påminnelser via sms för “rätt tid” att bli gravid, skriver Bangkok Post.

Nu höjs dock kritiska röster mot överhetens intrång i privatlivet. I landet där enbarnspolitiken, som officiellt avskaffades först 2021, ledde till ofrivilliga aborter – och tills nyligen tvingade flerbarnsföräldrar att betala höga böter – väcker flerbarnsoffensiven anstöt.

ANNONS

Om nästa steg blir att tvinga fram bäbisar vore det en tragedi, säger juristen Lu Miaoqing till SR.

Inte bara Kina – hela mänskligheten kan dö ut

Utvecklingen är dock inte unik för Kina. Dagens PS har tidigare rapporterat om hur födelsetalen sjunker i stora delar av världen. Och om hur allt fler länder vidtar åtgärder för att komma på rätt köl.

Inte bara Kina, utan många länder försöker hitta incitament för att öka motivationen att bilda familj.
Allt färre barn föds, trots experiment med incitament har många länder svårt att vända den negativa trenden (Foto: Pixabay)

Några exempel: Italien har erbjudit mark till familjer som får sitt tredje barn. Ungern har infört livslång skattebefrielse för kvinnor med fyra barn. I Ryssland får par ledigt på en särskild befruktningsdag och belönas med allt från pengar till vitvaror om det blir napp.

Men trots olika incitament, i form av ekonomiska bidrag, skatteförmåner och slogans, har många länder haft svårt att vända den negativa trenden.

De mest alarmistiska experterna varnar för att mänskligheten kan komma att dö ut på några generationer.

Enligt en ny studie räcker det inte längre med att varje kvinna föder 2,1 barn i snitt för att upprätthålla befolkningen. Forskare menar nu att det nödvändiga genomsnittet är 2,7 barn per kvinna, med hänsyn till att alla inte får barn, vissa dör i förtid och att det ibland föds fler pojkar än flickor.

Födelsetalen fortsätter sjunka

ANNONS

I Norge har fertilitetstalet sjunkit till 1,44, och ett förslag har lagts fram om att ge en miljon norska kronor till varje kvinna som föder barn. I Sverige är födelsetalet nere på 1,43 barn per kvinna, den lägsta siffran som hittills har uppmätts, skriver Dagens PS.

Och i Japan har regeringen i decennier försökt uppmuntra barnafödande med olika åtgärder. Men födelsetalen fortsätter att sjunka.

Denna globala fertilitetskris har långtgående konsekvenser för samhällen, inklusive en åldrande befolkning och ökade påfrestningar på sociala system.

Vilka åtgärder som är mest effektiva för att säkerställa en hållbar befolkningstillväxt återstår att se.

Läs mer: Världen på väg mot dyster milstolpe. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS