Kina desperat – vill ha familjer med tre barn

Uppdaterad: 06 juni 2023Publicerad: 06 juni 2023
Kina bebisar
Kinas bebisar blir allt färre. (Foto: Facebook)

Kinas tidigare ettbarnspolitik har skapat enorma demografiska problem för Pekings styre som nu vill att landets familjer har tre barn. Frågan är om regeringen lyckas vända befolkningens mentalitet som under årtionden gick ut på att ha få barn till att nu helt plötsligt ha många bebisar.

ANNONS
ANNONS

Kinas befolkning på 1,4 miljarder har redan börjat minska. När ettbarnspolitiken övergavs 2016 föddes 18 miljoner bebisar i landet varje år. Nu är den siffran nere på under 10 miljoner om året, en minskning med nästan hälften på bara sju år. Det är en huvudvärk som landets styre helst vill bli av med snabbt, men som inte har någon enkel lösning. Problemet är att många äldre kommer bli dyrt att ta hand om för regeringen, när det samtidigt föds allt färre unga som kan reda ut den ekonomiska oredan, skriver WSJ.

Kina ska ha tre barn per familj

Efter pandemin är Kina öppet, och man vill ha fler barn, många fler faktiskt – till den grad att regeringen helst vill att familjer nu skaffar tre bebisar, istället för ett barn som var regelverket under 40 år. Nu inser regeringen att man snabbt måste uppgradera familjevärderingarna.

“Utan att vårda idéerna om äktenskap och barnafödande kommer det bli extremt svårt att förbättra fertiliteten”, sa Wang Pei’an som leder kommunistpartiets arbete att se till att det föds fler spädbarn, tidigare i år.

De senaste månaderna har kampanjer runt om i landet startats för att uppmuntra människor att skaffa barn, som bland annat inkluderar bonusar i form av pengar. Liknande försök har gjorts i Singapore, som också har låga födelsetal, utan att ge något önskat resultat.

ANNONS
ANNONS

Bebisar kostar för mycket

Problemet i Kina är att många unga vill studera för att hitta jobb på en marknad där arbetslösheten stiger – och nu är uppe i 20 procent för åldersgruppen 16 till 24. Bebisar är det sista dessa unga tänker på, eftersom bebisar kostar mycket pengar.

Yang Ri, är 35 år och bor i Peking med sin dotter. Hon har som många andra kineser inte råd med fler barn.

“Helt plötsligt förväntas vi ha tre barn utan hjälp. Det är orimligt”, säger hon.

Läs även: Ny rapport: ”Kina har det värsta bakom sig”

Läs även: Militära tonläget mellan USA och Kina hårdnar

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS