Militära tonläget mellan USA och Kina hårdnar

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023
USA och Kina
Tonläget mellan USA och Kina skruvas upp genom amerikanska militärövningar i Taiwansundet. (Foto: US Navy)

USA och Kina skyller på varandra i att inte lösa upp knuten i det militära tonläget. I helgen kom nya spänningar mellan de båda länderna i Taiwansundet.

ANNONS
ANNONS

Supermakterna USA och Kina fortsätter att skylla på varandra och det händer inte mycket kring att lösa upp det militära tonläget kring Taiwan, snarare tvärtom, skriver CNBC.

USA skyller på Kina – och tvärtom

I amerikanska ögon vill Kina förutom att ta över Taiwan ha allt för mycket inflytande i Sydkinesiska sjön, och Kina vägrar föra diskussioner kring problemen som det medför. Jätten vill inte samtala med USA under Shangri-La Dialogue, Asiens högsta säkerhetstoppmöte, och det visar tydligt att man inte vill föra några diskussioner alls, menar USA:s försvarsminister Lloyd Austin som var med vid mötet i Singapore under helgen.

“Jag är djupt oroad över att Kina har varit ovilliga att engagera sig mer seriöst kring krishantering mellan våra två militärer”, uppgav Lloyd Austin som sa att diskussioner mellan de båda stormakterna kan “undvika missförstånd som kan leda till kriser eller konflikter.”

Han pekar samtidigt på att avskräckning är det bästa vapnet för att undvika konflikter. Från Kinas håll menar generallöjtnant Jing Jianfeng dock att ansvaret vilar på USA:s axlar som hittills, i kinesiska ögon, har skapat direkta diplomatiska förbindelser med Taiwan och samtidigt ökat vapenförsäljningen till den kontroversiella ön.

ANNONS
ANNONS

Krigsfartyg närmade varandra

Under lördagen skruvades det tonläget upp ytterligare på plats i Taiwansundet, när ett kinesiskt krigsfartyg kom nära ett amerikanskt krigsfartyg på “ett osäkert sätt”, berättar Reuters.

Situationen uppstod när fartyg ur de amerikanska och kanadensiska flottorna deltog i gemensamma övningar i Taiwansundet. Kina anklagar vidare de båda länderna för att “medvetet provocera fram risker”.

Läs även: Kalla kårar: Kinas diktatur fängslade bankir i månader

Läs även: ”Kina visar tydliga tecken på återhämtning”

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS