Kina är Japans största handelspartner och det har därmed skapats en svår sits om Kina invaderar Taiwan. Japan har en svår balansgång framöver för att kunna vara stormakterna till lags.
Japans svåra balansgång om Kina invaderar Taiwan


Mest läst i kategorin
Många experter anser att en fullskalig invasion av Taiwan fortfarande är osannolik.
Terrängen är svår, Taiwan har starka kustförsvar och Kinas armé saknar erfarenhet av amfibieattacker. Det är samtidigt oklart hur USA kommer agera vid en eventuell invasion, vilket givetvis kommer vara en avgörande faktor hur Taiwan kommer klara sig.
Samtidigt frågar sig experterna hur USA-allierade Japan kommer ställa sig till ett krig mellan Kina och Taiwan.
Största handelspartner
Kina är Japans största handelspartner.
Samtidigt ligger de japanska Yaeyamaöarna enbart runt elva mil från Taiwan.
I takt med att läget har spänts mellan Kina och Taiwan har Japan kraftigt förstärkt sin militära närvaro i den södra delen av landet, särskilt på ögruppen Okinawa, där Yaeyamaöarna ingår.
Öarna har blivit något av en frontlinje i det växande säkerhetspolitiska spelet mellan Japan, Kina och USA.
Senaste nytt
Kommer Japan skydda Taiwan?
Frågan är vidare om Japan kommer delta militärt om ett krig bryter ut i området.
En rad analytiker pekar på att Japans roll i ett Taiwan-scenario skulle präglas av en svår balansgång.
Å ena sidan vill Japan undvika krig med Kina, som är sin största handelspartner. Å andra sidan hotar ett kinesiskt övertagande av Taiwan att förändra hela säkerhetsbalansen i Asien och placera Kina ännu närmare japanska öar och sjövägar.
Japanska ledare har redan signalerat att “fred och stabilitet i Taiwansundet är avgörande för Japans säkerhet”, vilket tydligt visar hur sammanlänkad regionen är, enligt Telegraph.
Tränar med USA
På sistone har Japan tränat militärt tillsammans med USA och man har utökat sitt flygvapen med den senaste tekniken av bland annat flygplan och missiler.
“Japan har skickat sina främsta stridspiloter till Guam, och därmed visar landets flygvapen som är ett av de mest avancerade i Stillahavsregionen, att man inte tar några risker i takt med att ett eventuellt framtida luftkrig med Kina blir alltmer sannolikt”, uppger militäranalytikern David Axe.
“Det här är inte längre ett flygvapen som bara försvarar sitt eget luftrum”, säger han.
“Japan tränar nu för att slåss tillsammans med USA och Australien i en gemensam högintensiv konflikt – med Kina som tydlig motståndare.”
Måste bygga upp Taiwans försvar
Samtidigt hörs röster från bland annat Japan och USA att Taiwans försvar måste byggas upp väsentligt. Den omstridda ön måste ta del av de modernaste vapnen som finns att tillgå, för att åtminstone försöka hålla Kina på avstånd.
Kina verkar dock ha sitt fokus inställt på att ta över Taiwan, enligt underrättelsekällor någon gång mellan 2025 och 2027 – då Kina bedöms ha tillräcklig militär kapacitet och USA är upptaget med andra globala kriser, enligt The Japan Times.
Kinas ledare Xi Jinping har sedan länge uppgett att han tänker återförena Taiwan med fastlandet, med tvång om nödvändigt.
Enligt flera bedömare bygger den strategin inte på omvärldens reaktioner, utan på inrikespolitiska överväganden, nationalism och militära kalkyler.
“Västvärldens hopp om att mjuka ord, handelsavtal eller tyst diplomati ska förhindra en invasion är naivt,” säger en anonym högt uppsatt amerikansk försvarstjänsteman.
“Kina ser Taiwan som en historisk och suverän rättighet – inte som ett förhandlingsbart ämne.”
Läs även:
USA kör genom Taiwansundet – markering mot Peking. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.