Dagens PS

Graffiti avslöjar vilka som byggde pyramiderna: "Inte slavar" 

Pyramiderna
Egyptens mäktiga pyramider restes inte av slavar (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 04 juli 2025Publicerad: 04 juli 2025

En arkeologisk upptäckt i Egypten väcker stor uppmärksamhet. Nya inskriptioner och gravfynd pekar på att det inte var slavar som byggde den stora pyramiden i Giza.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I tusentals år har samma föreställning etsat sig fast i västvärlden: Egyptens mäktiga pyramider restes av slavar under piskrapp i den stekande solen. Greken Herodotos skrev det redan på 400-talet f.Kr – och Hollywood har spätt på myten med blod, svett och kedjor.

“Men filmerna ljuger”, skriver Historiska Media. “I dag är de flesta seriösa arkeologer ense om att pyramiderna uppfördes av arbetare som var avlönade, eller som i gengäld för sitt slit slapp betala skatt till farao”. 

Nu kommer arkeologerna med ytterligare bevis som styrker detta.

Ny 3D-teknik 

Enligt Egyptologen Dr Zahi Hawass har hans team hittat tydliga spår av arbetslag som byggde pyramiden för omkring 4 500 år sedan. Med hjälp av ny 3D-teknik kunde forskarna läsa tidigare oläsliga inskriptioner inne i pyramidens fem kamrar.

”Med ny teknik kan du faktiskt se varje liten graffiti tydligt”, säger Dr Hawass i podcasten Matt Beall Limitless

Han fortsätter: ”Vi hade en expedition som nyligen arbetade inne i de fem kamrarna och dokumenterade varje litet tecken eller bokstav som lämnats av gängen som byggde pyramiderna”. 

Graffitin består av namn och symboler från arbetslag som tros ha haft specifika uppgifter, som att forma stenarna eller transportera dem till byggplatsen.

Det rapporterar GBNews

ANNONS
Pyramiderna graffiti
Temet hittade tidigare okända markeringar som lämnats av arbetslag från 1200-talet f.Kr. (Foto: Matt Beall Limitless/Youtube)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Begravdes i pyramidens skugga

Fyndet stöds av upptäckten av flera gravar nära pyramiden. Dessa gravar har länge varit kända, men Dr Hawass menar att de nu spelar en central roll i att förstå vilka byggarna var.

”Gravarna kan bevisa två viktiga saker – det första är att arbetarna som byggde pyramiderna var egyptier, det andra att de inte var slavar”, säger han. ”Om de varit slavar hade de aldrig blivit begravda i pyramidernas skugga”. 

Flera av gravarna innehåller dessutom föremål som tyder på att de döda förberetts för ett liv efter detta – något som var reserverat för fria medborgare.

Läs även: Tusenårigt svärd hittat av en slump. Dagens PS

En stad för arbetarna

Tidigare upptäckter av arkeologen Mark Lehner visar att det fanns en hel stad öster om pyramiden, anpassad för de arbetare som deltog i bygget. Här fanns till och med ett bageri som producerade bröd åt tusentals personer.

Det nya fyndet ger även inblick i kosten – enligt Dr Hawass hittade man tusentals djurben i området. Efter analys kunde man konstatera att det motsvarade 11 kor och 13 getter, tillräckligt för att mätta 10 000 arbetare per dag.

ANNONS

Robot ska utforska pyramiden

I januari nästa år planeras en ny expedition – denna gång med robot. Målet är att undersöka det mystiska tomrum som upptäcktes 2017, känt som Big Void. Det ligger ovanför den stora gallerian i pyramiden och är lika stort som två lastbilar.

En sex millimeter bred robot ska skickas upp i tomrummet för att avslöja vad som döljer sig där. Expeditionen finansieras delvis av podcastvärden Matt Beall, som deltar i projektet.

En ny berättelse om pyramiderna

Fynden utmanar den gamla föreställningen om att pyramiderna byggdes med slavarbete. I stället träder nu en bild fram av organiserade arbetslag, betalda arbetare och en hel infrastruktur runt byggprojektet.

”Det finns ingen möjlighet att graffitin är förfalskad”, säger Hawass. ”Jag är säker på att den lämnades av forntida egyptier”. 

Med det verkar en av historiens mest seglivade myter ha fått sig ännu en törn.

Läs också: Dold flodgren nära pyramider förbryllar forskare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS