Dagens PS

FN: Här är världens bästa – och sämsta – länder att leva i 

Länder
Schweiz har förvisso blivit nerknuffad från tronen – men har fortsatt en hög levnadsstandard (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

Island petar ner Schweiz från tronen när FN rankar världens bästa länder att leva i. Samtidigt visar rapporten en oroande trend. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FN:s utvecklingsorgan UNDP har släppt sin senaste rapport om Human Development Index (HDI), som mäter levnadsstandard i 193 länder baserat på livslängd, utbildning och inkomst.

Resultatet är delvis nedslående.

Efter pandemin har världen haft svårt att hämta sig. 2023 blev året med den långsammaste globala förbättringen av HDI sedan mätningarna började 1990, enligt rapporten.

Länder
Förbättringstakten i levnadsstandard går betydligt långsammare än tidigare (Källa: The Economist)

Rika länder tillbaka på banan

De rikaste länderna klarar sig dock betydligt bättre.

Enligt UNDP:s chef Achim Steiner har 97 procent av de rika länderna nu helt återhämtat sig från pandemins effekter. Bland de fattigare länderna är siffran mindre än 60 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Topplistan

Toppar listan gör Island tätt följt av Norge och Schweiz. 

ANNONS

Vi hittar, som vanligt, flera nordiska länder i topp, mycket tack vare hög förväntad livslängd, lång utbildning och höga inkomster. I Island ligger snittinkomsten på nära 70 000 dollar per person.

Sverige hamnar på plats fem med ett index på 0.959. Det innebär att Sverige ligger i det absoluta toppskiktet globalt när det gäller förväntad livslängd, antal skolår och inkomstnivå per person.

USA placerar sig först på plats 17.

Länder
Länderna med världens bästa levnadsstandard (Källa: The Economist)

Fattiga länder halkar efter 

I andra änden av skalan återfinns länder i Afrika söder om Sahara. 

Sydsudan ligger sist i rankningen med en förväntad livslängd på under 58 år och en genomsnittlig skolgång på mindre än sex år. Bruttonationalinkomsten per person är bara 688 dollar. Även Somalia, Tchad och Nigeria hamnar långt ner i rankingen. 

För fjärde året i rad ökar nu klyftorna mellan topp- och bottenländerna i indexet.

Rapporten visar också att flera andra indikatorer för utveckling har stagnerat i fattiga länder. Extrem fattigdom har knappt minskat sedan 2015, folkhälsan har försämrats efter covid och tillväxten i många låginkomstländer har bromsat in. Minskade biståndsbudgetar i USA och Europa riskerar att förvärra situationen ytterligare, skriver The Economist. 

ANNONS

Världsmålet kan skjutas upp i decennier

Tidigare såg det ut som att världen var på väg att nå en mycket hög utvecklingsnivå redan innan 2030. Men nu varnar FN för att det kan ta flera decennier om den tröga utvecklingen fortsätter.

“Det här handlar inte bara om pengar”, konstaterar forskare i rapporten och pekar på att stora skillnader också finns inom länder – till exempel mellan rika och fattiga amerikaner.

Läs också: 

Världens rikaste länder – nya listan. Dagens PS

Här är de bästa länderna att åldras i. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS