USA stoppar rysk olja och gas stod det klart på tisdagen. Samtidigt medgav president Joe Biden att det säkerligen kommer leda till ännu högre energipriser i USA.

ANNONS

USA skruvar upp sanktionerna mot Ryssland ytterligare genom att förbjuda importen av rysk olja, gas och energi stod det klart sedan Joe Biden uppgav att ”huvudpulsådern av den ryska ekonomin” nu skärs av.

”Det betyder att rysk olja inte längre kommer accepteras i amerikanska hamnar och det amerikanska folket kommer dela ut ytterligare ett kraftfullt slag mot Putins krigsmaskin”, sa Biden i ett tal från Vita huset, rapporterar NBC.

Samtidigt uppgav han att det säkerligen kommer leda till ännu högre energipriser i USA men att sanktionerna är nödvändiga för att sätta ytterligare press på den ryska ekonomin. Joe Biden kallar åtgärden för ”Putins prishöjning” och Biden kommer göra allt för att minimera prisökningarna på hemmaplan.

Oljepriserna har redan stigit till sina högsta nivåer sedan 2008 samtidigt som Wall Street är i gungning. 

Även gaspriserna har skenat med hela 75 procent sedan kriget startade.

Överger rysk olja

Samtidigt är det allt fler företag som drar sig ut från Ryssland där oljejätten Shell är senast i raden att meddela att det slutar köpa rysk olja. 

Eftersom USA redan producerar en stor mängd olja inom landet var det betydligt lättare för landet att ta beslutet än för Europa, klargör Biden vidare.

”Vi kan ta det här steget när andra inte kan, men vi samarbetar med Europa och våra partners för att utveckla en långsiktig strategi för att även minska deras beroende av rysk energi.”

ANNONS
ANNONS

Storbritannien följer efter

Rysk olja utgör runt tio procent av den importerande oljan i USA medan den utgör en tredjedel av Europas. Nu har även Storbritannien uppgett att landet kommer följa i USA:s fotspår och fasa ut ryska oljeprodukter i slutet av 2022.

Tyskland, å sin sida, uppger att man i nuläget kommer fortsätta med energiförsörjning från Ryssland där Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på måndagen uppgav att det ”för närvarande inte finns något annat sätt att säkra Europas energiförsörjning”.

Läs även: Bolag kör bojkott mot Ryssland [Dagens PS]