Tyskland har beslagtagit den ryska oljejätten Rosnefts tyska enhet, något som förvärrar landets ekonomiska konflikt med Ryssland.

ANNONS

För att ta övergripande kontroll över sin energiindustri, säkra leveranser och avbryta årtionden av beroende av Ryssland för bränsle, har Tyskland beslagtagit en lokal enhet av den ryska oljejätten Rosneft PJSC, det rapporterar Bloomberg.

Den tyska regeringen säger att den tagit över Rosnefts tyska enhet, inklusive andelar i tre oljeraffinaderier. Baslagtagningen av Rosneft-enheten är en eskalering av Tysklands ekonomiska konflikt med Ryssland.

Ska sluta köpa olja från Ryssland

Tyskland har befogenhet att överta administrationen av ett energibolag genom att utfärda en order via den tyska energisäkerhetslagen. Rosneft kan överklaga beslutet om övertagande i tyska domstolar.

På grund av sanktioner förbereder sig Tyskland för att i slutet av året sluta köpa råolja från Ryssland. Landet måste därför hitta alternativa källor och se till att ryskt ägande av Tysklands viktigaste raffinaderier inte kommer hota leveranserna.

På grund av Tysklands beroende av rysk gas och olja har landet drabbats särskilt hårt av konflikten med Ryssland. Sanktioner och Rysslands ansträngningar för att straffa Europa ekonomiskt för stödet till Ukraina gör att Tyskland riskerar att hamna i en lågkonjunktur.

Tyskland vill även ta över Uniper

På torsdagen rapporterade Bloomberg att Tysklands regering för avancerade samtal för att ta över SE Uniper och två andra stora gasimportörer för att undvika kollaps av landets energisystem. Inom några dagar kan ett beslut komma.

Uniper förlorar 100 miljoner euro, nästan 1 065 miljoner kronor, om dagen när de försöker ersätta den ryska gasen med dyrare alternativ så behovet av åtgärder är brådskande.

Mer detaljer om Tysklands nationaliseringsplan

”Saker och ting är komplexa, vi arbetar igenom det mycket noggrant”, sade Tysklands ekonomiminister Robert Habeck till Bloomberg på torsdagen.

ANNONS
ANNONS

Vid en presskonferens i Berlin senare i dag, fredag, kommer Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Robert Habeck presentera mer detaljer om landets nationaliseringsplan. Tysklands regering har avböjt att kommentera några planer på att förstatliga gasbolagen, det skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tyskland överväger att nationalisera energijätten Uniper [Dagens PS]