Shell-chefen tycker att företagen ska beskattas mer. Pengarna som kommer in ska regeringarna använda för att stötta de som drabbas av de skenande energipriserna.

ANNONS

Shell-chefen vd Ben Van Beurden talar vid Energy Intelligence Forum i London, och vill alltså beskatta sig själv för att hjälpa dem som drabbas av de höga priserna på energi i Europa. Däremot tycker han inte att det ska sättas tak på gaspriserna.

”Skadar stor del av samhället”

Van Beurden varnar enligt Reuters för att den volatila marknaden och de höga priserna på energi i Europa kan ge social instabilitet i de länder som drabbas.

”Man kan inte ha en marknad som beter sig på det här viset, som skadar en stor del av samhället”, säger Van Beurden enligt Reuters.

”På ett eller annat sätt krävs det att regeringarna griper in och att de skyddar de svagaste”, fortsätter han. ”Det kommer troligen att betyda att regeringarna måste beskatta folk i det här rummet för att betala för det.”

Shell gör rekordvinst

Över hela Europa försöker nu regeringar lösa frågan om hur de ska finansiera skydd för konsumenter. Energipriserna rusar i spåren av Rysslands attackkrig mot Ukraina.

Van Beurden själv har nog inga problem att betala elräkningen. Enligt Reuters låg hans lön på 8,2 miljoner dollar (drygt 89 miljoner kronor) 2021. Med Shells rekordvinst 2022 blir hans lön troligen ännu högre.

Inget pristak på rysk olja

Däremot tror han inte att ett pristak på gas eller på rysk olja från regeringarnas sida är någon bra idé.

ANNONS
ANNONS

”Lösningen bör inte vara att regeringar griper in, utan att skydda dem som behöver skyddas”, säger Shell-chefen Ben Van Beurden enligt Reuters.

Läs även: Shell-chefen: ”Ransonering av bränsle kan vara i åratal” [Dagens PS] 

Läs även: 16 000 tyska företag riskerar konkurs – redan i år [Dagens PS]