Dagens PS

Shell-chef vill beskatta sig själv – inget pristak på gas

Shell-chef vill beskatta sig själv – inget pristak på gas
Shells koncernchef tycker att Europas regeringar bör beskatta företagen och hjälpa de som drabbas värst av energipriserna. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 04 okt. 2022

Shell-chefen tycker att företagen ska beskattas mer. Pengarna som kommer in ska regeringarna använda för att stötta de som drabbas av de skenande energipriserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Shell-chefen vd Ben Van Beurden talar vid Energy Intelligence Forum i London, och vill alltså beskatta sig själv för att hjälpa dem som drabbas av de höga priserna på energi i Europa. Däremot tycker han inte att det ska sättas tak på gaspriserna.

“Skadar stor del av samhället”

Van Beurden varnar enligt Reuters för att den volatila marknaden och de höga priserna på energi i Europa kan ge social instabilitet i de länder som drabbas.

“Man kan inte ha en marknad som beter sig på det här viset, som skadar en stor del av samhället”, säger Van Beurden enligt Reuters.

“På ett eller annat sätt krävs det att regeringarna griper in och att de skyddar de svagaste”, fortsätter han. “Det kommer troligen att betyda att regeringarna måste beskatta folk i det här rummet för att betala för det.”

Shell gör rekordvinst

Över hela Europa försöker nu regeringar lösa frågan om hur de ska finansiera skydd för konsumenter. Energipriserna rusar i spåren av Rysslands attackkrig mot Ukraina.

Van Beurden själv har nog inga problem att betala elräkningen. Enligt Reuters låg hans lön på 8,2 miljoner dollar (drygt 89 miljoner kronor) 2021. Med Shells rekordvinst 2022 blir hans lön troligen ännu högre.

ANNONS

Inget pristak på rysk olja

Däremot tror han inte att ett pristak på gas eller på rysk olja från regeringarnas sida är någon bra idé.

“Lösningen bör inte vara att regeringar griper in, utan att skydda dem som behöver skyddas”, säger Shell-chefen Ben Van Beurden enligt Reuters.

Läs även: Shell-chefen: “Ransonering av bränsle kan vara i åratal”  

Läs även: 16 000 tyska företag riskerar konkurs – redan i år 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS