Zaporizhzhia-anläggningen – Europas största kärnkraftverk – fick på lördagen sin sista huvudkraftledning avskuren, uppger Reuters.

ANNONS

Kärnkraftverket står i frontlinjen i kriget i Ukraina och FN:s inspektörer från Internationella atomenergiorganet IAEA spädde på nytt på rädslan för en kärnkraftskatastrof på lördagen med uppgifterna om att Zaporizhzhia-anläggningen i Ukraina än en gång  förlorat sin återstående, externa kraft.

Enligt IAEA har kärnkraftverket visserligen en reservledning som kan producera el, men helgens händelse har inneburit att endast en av kärnkraftverkets sex reaktorer är i drift, berättar Reuters.

Ryska trupper tog kontrollen över kärnkraftverket i Ukraina – som alltså är Europas största – efter invasionen av landet i slutet av februari.

I det pågående kriget skyller Ryssland och Ukraina på varandra för att äventyra säkerhet vid anläggningen genom fortsatta strider.

Under lördagen kom även beskedet från Moskva att Ryssland stryper gasen helt till Tyskland och Europa.

Enligt det statligt ryska kontrollerade energibolaget Gazprom har ett oljeläckage upptäckts i en turbinledning till Nord Stream 1 som måste åtgärdas.

Det råder nu dödläge i den ryska gas- och oljeexporten, skriver Reuters, sedan G7-länderna på fredagen beslutade om ett pristak för de ryska oljeexporten, något som USA:s finansminister Janet Yellen drivit på för.

ANNONS
ANNONS

Även EU planerar att införa ett pristak på Rysslands olja och enligt västmakterna är syftet att minska Kremls och ytterst president Vladimir Putins oljeintäkter.

Ryssland anklagas för att använda energin som påtryckningsmedel för att hämnas de ekonomiska sanktionerna, men detta tillbakavisar ledningen i Moskva.

Läs även: Magdalena Andersson: ”Vi står inför en krigsvinter” [Dagens PS]