Nya larm om drönare vid Forsmark kärnkraftverk kom in på eftermiddagen på måndagen – och nu har Säpo tagit över utredningen kring det som beskrivs som ”ytterst allvarligt”.

ANNONS

SVT berättar att flera samtal inkom på måndagseftermiddagen om föremål i luften ovanför Forsmark kärnkraftverk.

Polisen ryckte ut och sökte även av området med helikopter.

”Vi har fått in flera samtal med uppgifter om att det rör sig något som skulle kunna vara en drönare i anslutning till kärnkraftverket”, uppgav Tobias Ahlén, presstalesperson vid polisens region mitt, för SVT som berättar att Säkerhetspolisen, Säpo, nu leder utredningen kring det som rubriceras som misstanke om grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Säpo: Säkerhetshoten mot Sverige har ökat

”Säkerhetspolisen gör löpande bedömningar kring händelser i Sverige. När det gäller ärendena med drönaröverflygningar vid tre kärnkraftverk görs bedömningen att de är av sådan art att förundersökningar tas över från Polismyndigheten för att kunna utreda händelserna närmare”, skriver Säpo i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Generellt har säkerhetshoten mot Sverige ökat med ett breddat och fördjupat underrättelsehot och en mer komplex hotbild. Säkerhetspolisen gör däremot ingen annan bedömning än Försvarsmakten när det gäller det militära hotet.”

Polisen: ”Ytterst allvarliga händelser”

Dagens PS berättade i lördags, med hänvisning till SVT, om att drönare iakttagits vid Forsmark kärnkraftverk, och även Oskarshamns kärnkraftverk under fredagen.

Enligt obekräftade uppgifter hade objekt även iakttagits i luftrummen vid Ringhals och Barsebäck.

ANNONS
ANNONS

”Det är ytterst allvarliga händelser”, säger polisens presstalesperson Petra Blomqvist, enligt SVT som uppger att polisen i Norrbotten även utreder misstänkt drönaraktivitet vid Kirunas och Luleås flygplatser i torsdags och fredags.

Läs även: Polisen: ”Förhöjd hotbild” mot svenska kärnkraftverk [Dagens PS]